La diputada del PSC al Parlament Marina Geli va denunciar ahir que "efectivament, el Departament d'Ensenyament continua disminuint els recursos educatius per tercer any consecutiu malgrat el continu augment de l'alumnat". La retallada de recursos corresponent a Educació durant el primer semestre de 2013, en relació amb el mateix període de 2012, ha estat de 287 milions d'euros, segons les dades d'un estudi del Grup Parlamentari Socialista.

El pressupost d'Ensenyament del 2010 era de 5.317 milions d'euros; el del 2012 de 4.610 milions, un 13% menys. El pressupost d'enguany, tenint en compte les dades de despesa del primer semestres publicades, és inferior de 287 milions, un 6% menys que el pressupost del 2012. L'acumulat de retallada 2010-2013 supera el 19%.

En aquest context, Geli va denunciar, l'alta quantitat de docents substituts (més d'una sisena part de la plantilla) amb jornades del 86% d'horari i sou i del 33% de jornada; i ha lamentat que el Departament, per estalviar-se el pagament des del dotze dies, hagi contractat professorat a partir del dia 12 de setembre coincidint amb el començament de curs.

Conèixer la previsió d'obres

La diputada també va explicar que els socialistes portaran al Parlament una petició per saber el calendari per a construir o ampliar nous centres. El PSC vol conèixer les intencions del Govern des d'ara fins al 2020. Geli va explicar que, només a la demarcació de Girona, hi ha 27 centres totalment en barracons i un centenar més amb algun mòdul prefabricat.

Per altra part, Geli va criticar l'aposta del Govern per estendre la jornada intensiva als instituts. A la demarcació de Girona, un 93,75% dels centres fan aquest curs horari només de matins i, segons Geli, darrera d'aquesta decisió s'amaga la voluntat del Govern d'estalviar en costos de menjador. La diputada socialista va defensar que el servei de menjador proporciona "equitat" entre famílies de diferents classes socials i que, eliminant-lo, es generen desigualtats.

A més, segons dades que els han fet arribar els sindicats, Geli va assenyalar que en els tres darrers cursos s'han incorporat a les aules 5.000 alumnes gironins més i, en canvi, la plantilla de docents s'ha reduït un 7%.

Geli va assegurar que les dades facilitades per Ensenyament i les dels sindicats no coincideixen. Mentre que el departament calcula que el curs ha començat amb 1.138 alumnes més i 26 professors nous, el PSC indica -segons dades facilitades pels sindicats- que són més de 2.000 els nous alumnes.

A més, Geli va explicar que en els darrers tres cursos s'han incorporat a les aules 5.000 alumnes mentre que la plantilla de docents s'ha reduït en un 7% i que, concretament, hi ha 647 mestres i professors menys.

La diputada socialista va alertar que darrera de l'aposta del Govern per estendre la jornada intensiva hi ha una voluntat d'estalviar perquè es treu el servei de menjador. "És com si nosaltres haguéssim decidit tancar els CAP a la tarda per estalviar", va posar com a exemple. Aquest curs, un 93,75% dels instituts de la demarcació només fan classe al matí. Segons Geli, el fet de no garantir un servei de menjador i unes activitats de lleure a la tarda genera "desigualtats socials" perquè, segons assegura, als centres concertats sí se segueix aquest model. "Estem totalment en contra de l'horari compactat si és per estalviar diners en el menjador", va declarar Geli.

Els socialistes demanen que s'obri un debat i també que s'analitzi municipi a municipi per poder garantir que "especialment els fills de famílies necessitades" poden tenir un servei de menjador. "Per què es tanquen els menjadors als instituts públics i no als concertats?", es va preguntar Geli.

La diputada socialista va recordar que un dels arguments per apostar per la jornada intensiva era que els alumnes rendeixen més als matins i que, a més, a la tarda es produeixen més situacions conflictives a les aules. "Ara pot ser hi ha menys conflictivitat a les aules perquè s'ha traslladat a casa o al carrer", va alertar Geli, que assenyala que alguns dels països en els que s'emmiralla el Govern per defensar el seu model educatiu -com Finlàndia o Dinamarca- disposen de menjador als instituts públics.

D'altra banda, Geli també s'va mostrar crítica amb el fet que Ensenyament hagi especificat que farà auditories a 14 centres de la demarcació amb les notes més baixes de les proves de sisè de primària. La diputada argumenta que, sovint, el baix rendiment va lligat a les necessitats socials i, per tant, reclama al Govern que "no assenyali aquestes escoles amb el dit" sinó que garanteixi els recursos per poder-les atendre.