Continua sense èxit la recerca del niu de vespa velutina, més coneguda amb el nom de vespa asiàtica, al nucli de Sant Privat d'en Bas a la Garrotxa. Els Agents Rurals i els apicultors gironins van unir esforços i van realitzar batudes durant tot el cap de setmana passat per intentar localitzar el cau d'aquests insectes que s'alimenten de les abelles locals.

Els agents van realitzar batudes i van instal·lar noves trampes per tota la zona esperant trobar el niu abans que comencin la hibernació i els insectes s'escampin més. Des del cos d'Agents Rurals sospiten que podria tractar-se d'un niu petit i, per això, fan una crida a boletaires i caçadors perquè tinguin els ulls oberts i avisin si localitzen el rusc.

"Ara estem a Can Codina, a Sant Privat d'en Bas, que és l'única àrea on hem detectat la presència d'aquest insecte", va detallar ahir un dels membres del cos d'Agents Rurals de la Garrotxa, Fran Trabalon. Carregats amb trampes i prismàtics, els agents van recórrer i revisar el bosc buscant el niu de les vespes. Durant aquest cap de setmana, els agents van seguir fent batudes intensives i col·locant noves trampes al costat dels ruscs d'abelles amb la col·laboració dels apicultors gironins. "Tenim una dificultat afegida i és la gran massa boscosa que existeix per aquesta comarca i el fet que les vespes també poden fer el niu a terra", va lamentar Trabalon.

I és que l'avís d'un possible focus d'aquesta espècie el va donar un apicultor de la Garrotxa en detectar diversos exemplars de la vespa velutina. "Intentem atrapar el màxim nombre d'exemplars i la prioritat és localitzar el rusc perquè en dues o tres setmanes hi ha el risc que les vespes mare surtin, unes 200, i colonitzin altres àrees", va comentar Trabalon. Normalment, en els nius d'aquesta espècie al·lòctona hi viuen uns 2.000 exemplars i només cinc vespes són capaces d'eliminar tot un rusc d'abelles locals. "És un greu problema que se suma a la malaltia de la varroasi, que fa que les abelles normals no puguin volar, això és molt preocupant i cal actuar tal i com ho estan fent a França des del 2004 quan van detectar aquesta plaga", va comentar l'agent rural.

Picada més dolorosa

Les vespes asiàtiques acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres i els agrada instal·lar-se en boscos caducifolis, al costat de rius o zones humides. Els seus ruscs són molt diversos i tant poden fer 85 centímetres de diàmetre o ser similars a una pilota de golf o tenis. "El que sabem és que aquest insecte acostuma a moure's un quilòmetre des d'on tenen el niu fins a les zones on s'alimenten", va afegir Trabalon. Per això, cal anar revisant les caixes trampa per detectar els seus moviments o presència. En concret, les trampes instal·lades contenen una mescla d'àcid i aromes alimentàries que atreuen les vespes velutines però repel·leixen les abelles productores de mel locals.

Aquestes vespes són tres vegades més grans que les abelles normals, la seva picada és dolorosa però no suposen un perill per a la ciutadania. Poden menjar carn, peix i tota mena d'aliments tot i que s'abasteixen majoritàriament d'abelles autòctones. "Aquest cap de setmana hem anat revisant les caixes i hi ha molts pocs exemplars, això ens fa pensar que es tracta d'un niu petit", comentaven els agents rurals. Una dificultat més que s'afegeix a la gran quantitat de massa forestal que hi ha a la zona. Per això, van demanar ahir a boletaires i caçadors que tinguin els ulls oberts i avisin si veuen qualsevol niu o rusc estrany. "És clau la col·laboració de tothom i per això cal anar publicant les imatges perquè els ciutadans sàpiguen de què es tracta", comentava Trabalon.

Segons els agents rurals, aquest nou focus podria procedir directament des de França. "El país francès ja està afectat per aquests insectes des del 2004, les vespes també s'han escampat pel País Basc, Bèlgica i van arribar a l'Alt Empordà, tot i que allà van aconseguir eradicar-ne el niu", va recordar Trabalon. Segons el cos, aquests nous exemplars haurien arribat a la Garrotxa directament des de França i no escampant-se des de la comarca empordanesa. "No podem descartar que existeixin altres nuclis similars arreu de Catalunya perquè tenen una gran capacitat de desplaçament, a França van arribar-hi dins d'un contenidor procedent de Xina", va apuntar. En principi, els agents rurals amb l'ajuda dels apicultors gironins seguiran fent batudes els pròxims dies fins que trobin el niu.