Els hotels de la Costa Brava planten cara a la crisi. Entre els mesos de juliol i agost, els que podríem anomenar de "temporada alta", han arribat a les 4.128.263 pernoctacions, unes 120.000 més que durant aquests mateixos mesos del 2012. La major part d'aquest increment de pernoctacions -90.000 de les 120.000- han sigut de clients estrangers, que en els mesos de juliol i agost n'han sumat 3,16 milions (un 2,8% d'augment), per les 965.114 dels espanyols i catalans. L'increment total, del 2,5%, és lleugerament superior a la mitjana dels hotels espanyols, que també han millorat les xifres de juliol i agost del 2012, però només en un 2,1%. Les optimistes xifres, no obstant aixpo, van ser matisades ahir al vespre per la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, que assegura que independentment d'aquestes, el cert és que la recaptació als hotels ha caigut, en alguns casos fins i tot un 10% respecte a l'any anterior, a causa de l'ajustament de preus per aconseguir bona ocupació i també que els clients no gasten tant com anys abans (veure peça adjunta).

Distribuïdes per mesos, si al juliol els hotels de la Costa Brava van aconsguir 1,9 milions de pernoctacions, a l'agost han arribat als 2,2 milions, incrementant en un 3,1% la xifra d'agost del 2012.

Impermeable a les opinions dels empresaris, el Govern espanyol exhibia ahir triomfalisme davant les xifres donades a conèixer per l'INE. "Podem tancar l'exercici amb xifres rècords d'arribades", va assegurar el titular d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, en una roda de premsa en el seu Ministeri per presentar les últimes dades turístiques i fer un balanç sobre l'evolució del sector en els últims mesos. Va augurar que el 2013 serà un any "històric" per al turisme a Espanya, després d'un mes d'agost amb rècords en arribada de turistes estrangers i en pernoctacions hoteleres i gràcies a les previsions "francament positives" per al quart trimestre.

Espanya va rebre a l'agost la xifra rècord de 8,3 milions de turistes estrangers, un 7,1% més que fa un any, cosa que eleva la xifra fins als 42,3 milions en els primers vuit mesos de l'any (un 4,5% més), la millor en la història de l'enquesta de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur).

Les pernoctacions hoteleres, per la seva part, van sumar 42 milions a l'agost, fet que suposa un 3,5% més que en el mateix mes de 2012 i el rècord de la sèrie històrica, mentre que en els primers vuit mesos la xifra es va situar en 199,6 milions, un 0,6 % més.