La factura farmacèutica de Catalunya va arribar als 98.178.303 euros aquest passat mes d´agost. Aquest fet que suposa un descens d´un 23,13% si es compara amb el mes d'agost de 2011, abans de la posada en marxa de la reforma del Ministeri de Sanitat. En l'acumulat interanual, l'estalvi en la despesa farmacèutica encara és més elevat i ascendeix al 25,37%.

Pel que fa al nombre de receptes, a l'agost de 2013, el seu nombre va pujar a 9.848.789. O el que és el mateix, un 15,81% menys que durant el 2011. El ministeri de Sanitat va atribuir aquesta baixada (que en l´àmbit estatal també frega el 20%) al nou sistema que va incorporar, per primera vegada, criteris d'equitat i que, segons indiquen, «aporta més el que més té i salvaguarda els que menys tenen, com els aturats de llarga durada i els seus beneficiaris, que per primera vegada estan exempts de pagar per les medicines».

El ministeri també presumeix que durant tot aquest temps, a Catalunya també s'ha reduït la despesa mitjana per recepta, que se situa en 9,97 euros, enfront dels 10,92 euros d'agost de 2011. Es tracta, segons Sanitat, d'una tendència també vinculada amb el RD 16/2012 i amb mesures de contenció de la despesa com ara la revisió de preus i el foment dels genèrics.

Per comunitats autònomes, a banda de Catalunya les que han registrat una despesa menor en comparació amb el 2011 han ­estat Melilla (-25,61%), Navarra (-25,06%), Castella i Lleó i Astúries (ambdues -23,82%). Les que han registrat estalvis menors han estat Andalusia (-15,47%), Ceuta (-16,30%) i País Basc (-16,36%).

Síndic contra el copagament

Per altra banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, considera «inadequada» la decisió del Govern central d'aplicar el copagament dels fàrmacs hospitalaris per als malalts crònics, per la qual cosa ha traslladat les seves consideracions al Defensor del Poble perquè «actuï» davant el govern.

Ribó considera que «la mesura no busca un efecte dissuasiu en l'adquisició dels fàrmacs per als pacients crònics» i alerta que «la mesura posa en risc l'accés a la medicació de pacients que pertanyen a col·lectius amb dificultats econòmiques greus».

El nou copagament estableix una aportació econòmica del 10% del preu de venda al públic de 157 presentacions farmacològiques (que corresponen aproximadament a 50 medicaments) dispensades en els serveis de farmàcia dels centres hospitalaris per part d'usuaris no ingressats, amb un màxim de 4,20 euros per envàs, encara que no s'estableix cap límit màxim pel que fa al nombre d'envasos.

La mesura afecta majoritàriament malalts crònics usuaris de medicaments indicats per a patologies greus o invalidants de les àrees terapèutiques d'oncologia, hepatitis C, artritis reumatoide i altres malalties immunològiques i respiratòries greus.

«Parlem de persones que ja poden tenir reduïda la seva economia, amb rendes baixes o amb situacions econòmiques compromeses, a causa, precisament, de la malaltia que pateixen. Sovint es tracta de pacients que no poden treballar, cosa que sembla que no s'ha tingut en compte», va assenyalar el Síndic.

Segons Ribó, el Govern tampoc ha tingut en compte «la situació de vulnerabilitat dels nens i adolescents als quals s'hagi de prescriure alguns dels medicaments inclosos en la resolució, ni la repercussió que aquests casos tenen en l'economia familiar, ja que moltes vegades un dels membres ha de deixar la feina per atendre el nen malalt».

El síndic veu necessari introduir «mesures que permetin optimitzar els models farmacèutics i controlar el pes de la despesa en medicaments», però constata que «la introducció d'aquest copagament no té com a finalitat un efecte dissuasiu en l'adquisició dels fàrmacs, atès que alguns d'aquests són imprescindibles per allargar o, fins i tot, per conservar la vida».