L'helicòpter del Departament d'Agricultura equipat amb un radar tèrmic tampoc va aconseguir trobar el niu de vespa asiàtica durant el vol que ahir al matí va fer per la zona de Sant Privat d'en Bas. El cos d'Agents Rurals va atribuir el fracàs d'aquest primer intent al fet que l'aparell encara s'havia d'ajustar tècnicament. Tanmateix, no va donar per acabada la recerca de la vespa amb aquest mètode.

Segons va informar el cap dels Agents Rurals, Ignasi Dalmases, "ahir va ser més que res una prova tècnica, encara falten alguns ajustos perquè funcioni a ple rendiment". L'helicòpter es va enlairar a primera hora del matí, ja que les temperatures no eren elevades i era més senzill localitzar el niu mitjançant la calor que desprèn (solen estar a 25 graus). "S'està buscant un niu únic, que és fix, i pensem que amb un radar de visió tèrmica el podrem localitzar", va afirmar fa uns dies Vicenç Estanyol, director dels serveis territprials d'Agricultura a Girona.

Dalmases va deixar clar que s'està treballant amb tots els mitjans possibles per trobar el niu abans que arribi el fred, moment en el qual les vespes reina es propa?guen per hivernar i posteriorment sortir per fundar nous ruscos. Entre els altres mètodes que fins arahan utilitzat Rurals i apicultors hi ha el marcatge amb una petita cinta vermella o la instal·lació de trampes. Aquestes consisteixen en uns recipients que contenen un líquid que atrau la vespa asiàtica, però no les espècies autòctones. "Estem veient que funcionen i si en podem posar més, millor", va afirmar Àngel Noguer, president dels Apicultors Gironins Associats.

Prevenció en altres comarques

Tanmateix, les trampes, tot i ser efectives no han resultat ser suficients per eradicar la plaga. Noguer calcula que ja s'han caçat 400 ?exem?plars, però va recordar que l'objectiu en què Rurals i apicultors estan treballant actualment és trobar el niu (o nius) i capturar la reina.

Mentrestant, l'alerta per la possible expansió d'aquest insecte invasor s'estén per les comarques del voltant. El Ripollès ja s'ha començat a mobilitzar per intentar prevenir la seva arribada. Segons va informar el portal elRipollès.info, en alguns punts d'aquesta comarca els Rurals i els apicultors ja han començat a instal·lar les primeres trampes. El mateix passa a l'Alt Empordà, lloc on van aparèixer els primers casos i d'on es creu que la Vespa Velutina ha volat en direcció a la Garrotxa.

Amb aquest primer intent fallit amb l'helicòpter, la cursa contra rellotge encara no ha acabat. El nombre de vespes detectades actualment podria arribar a multiplicar-se per 15o abans de l'hivern, un fet que tindria greus conseqüències no només per a la producció de mel sinó també per a altres tipus de cultius, ja que la vespa asiàtica no només s'alimenta d'abelles sinó també de carn, peix i hortalisses. Les vespes asiàtiques acostumen a construir el seu niu a les branques més altes dels arbres. Els seus ruscos poden arribar a fer 85 centímetres.