Les administracions públiques han licitat obres obres per valor de 38,4 milions d'euros a Girona entre els mesos de gener i juliol, cosa que suposa un descens del 65% respecte a les licitades el mateix període de 2012 i la xifra més baixa de la sèrie històrica provincial que arrenca l'any 2000.

Segons dades de la patronal de grans constructores Seopan, les retallades s'han deixat notar especialment en l'obra pública licitada per l'Estat. Només 5,6 milions d'euros en set mesos. Mentrestant, els anuncis de contractes d'obra pública de la Generalitat i de l'administració local gironina experimenta un lleuger repunt en el mateix període.

La gran diferència respecte a l'any passat la marquen les obres de l'estació del TAV a Girona, que van comptar amb un pressupost de 37 milions d'euros. De moment, l'Estat ha donat per acabada la seva inversió en alta velocitat -amb dures crítiques per part d'Ajuntament i veïns per haver deixat empantanegat el Parc Central- però ha anunciat que seguirà invertint en la Nacional II.

El desdoblament de la principal carretera gratuïta que enllaça amb França acumula incompliments i anys de retard. El passat agost, la ministra de Foment, Ana Pastor, es va comprometre a licitar abans de final d'any tots els trams que quedaven pendents. Si compleix amb aquesta promesa, la xifra de licitació a Girona probablement remuntarà.

Mentrestant, l'administració local és la que concentra un volum més elevat de plans d'inversió a les comarques gironines. Fins a juliol ha licitat 23,6 milions d'euros d'obra pública, un 2,7% més que en els primers set mesos de l'any passat. Per part seva, la Generalitat continua amb una economia de crisi i sense pràcticament licitar cap obra. Entre gener i juliol, ha Girona ha tret a licitació obres per valor de 9,1 milions d'euros, un 21% més que l'any passat.

Per tipologia d'obres, els contractes d'edificacions públiques (estacions, col·legis, hospitals i centres esportius, administratius, industrials, etc.) van desplomar-se un 73% a Girona pel fet que cap obra ha compensat la inversió que va suposar l'estació del TAV a Girona. Mentrestant, la licitació d'obra civil cau un 45 per cent, fins als 26,2 milions d'euros.

En el conjunt de l'Estat, la licitació pública d'obres ha sumat 5.351 milions d'euros en els set primers mesos de l'any, un 9,7% més que en el mateix període de 2012, gràcies a les xifres de juliol, quan es van licitar projectes per valor de 1.636 milions, fonamentalment hidràulics i ferroviaris.

Evolució a l'alça a l'Estat

Segons les dades provisionals de Seopan, no es registrava un increment en aquesta sèrie des de maig de 2012. La xifra de juliol gairebé duplica la registrada el maig, el mes amb més licitació d'aquest any, amb 923 milions, i suposa un 150% més que el juny, quan van ser 657 milions. Per administracions, la majoria de l'import licitat fins a juliol, un total de 2.468 milions, va correspondre a l'administració general, un 22,7% més. Mentrestant, 1.570 milions van ser de l'administració local, el 12,1% més que un any abans, i la resta, 1.312 milions, de l'administració autonòmica, amb un descens del 10,6%.

Les licitacions de Foment van caure un 1,3%, fins als 1.573 milions, i les d'altres ministeris van sumar 168,6 milions d'euros, el 29,4% més que el 2012.

D'entre els ens públics i societats estatals, destaca el paper d'AENA, amb 37,8 milions, un 121% més mentre que l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) va treure a licitació fins a juliol obres per 932,5 milions.

Per comunitats autònomes, fins a juliol Andalusia va concentrar el l'import de licitacions, amb 1.044 milions; seguida de Catalunya, amb 919 milions; Madrid, amb 539 milions; Castella i Lleó, amb 409,6 milions, i Galícia, amb 389 milions.