Agafant l'essència d'aquella frase del Capità Enciam que deia que "els petits canvis són poderosos", dues entitats ecologistes han impulsat la web SOS Peix. Un espai que pretén sensibilitzar sobre com l'actual sistema econòmic i model de consum s'han convertit en un enemic dels ecosistemes marins.

Aquest personatge de ficció que TV3 va popularitzar a principis dels 90 en els seus programes de sensibilització ecologista propugnava que la suma de petites accions individuals podia canviar la relació de l'home amb el medi, i és precisament aquesta idea la que propugna SOS peix: Fer que un consum responsable canviï la forma com s'exploten els mars.

Per consum responsable, les dues entitats impulsores de la iniciativa, la IAEDEN i l'Associació de Naturalistes de Girona, entenen el de quilòmetre 0, temporada i respectuós amb l'evolució i creixement de cada espècie.

La web té una completa guia amb diferents elements que permeten al consumidor identificar si el peix que compren compleix amb aquests criteris de consum responsable. Elements com tipus de pesca, estat ecològic de l'espècie, saber si es troba a les costes catalanes o conèixer si és gras o no. SOS Peix recomana que es segueixin aquests criteris a l'hora de comprar: Un primer que sigui pescat a prop de l'origen i que sigui fresc, un segon que provingui del mar i no d'una piscifactoria, per l'alta factura ecològica que causen, excepte en el cas dels animals de closca com els musclos. Finalment també es demana que es prioritzin les espècies amb més individus i que no estiguin en risc ecològic. La plana web té un complet llistat de les espècies més populars i les classifica en tres punts. Espècies que és millor no consumir perquè es pesquen lluny del Mediterrani i es troben en risc ecològic; espècies per consumir ocasionalment perquè es troben lluny de la mediterrània i la seva captura té conseqüències ecològiques i espècies de consum recomanable, aquelles que són de quilòmetre zero i tenen una població que no fa patir per la seva supervivència.

Quan es va a comprar peix també és important saber com ha estat pescat, ja que el tipus d'extracció pot determinar si és més o menys nociu per al medi. En aquest sentit es recomana al consumidor que pregunti per l'origen del producte que vol adquirir i als venedors que ho especifiquin. Si l'origen i forma de pesca és rellevant, també ho és la composició greixosa del peix per aquells que segueixen una dieta. A més el greix afecta la salubritat del producte, ja que els contaminants com l'arsènic o el mercuri s'acumulen al greix i d'aquí passa al cos humà, on s'acumula i a la llarga i en gran quantitat pot comportar problemes de salut.

A on es pot comprar?

Un cop els consumidors tenen tota aquesta informació el més important és saber on poden comprar el peix que desitgen. SOS peix també ha pensat en això i hi ha una guia d'establiments i restaurants on comprar peix pescat amb criteris ecològics. A més, aquesta eina també pot servir per pressionar restauradors i comerciants perquè demanin també als seus proveïdors peix pescat sosteniblement.

Per acabar de completar la informació el web disposa d'un apartat amb articles i entrevistes d'experts sobre la sostenibilitat del sistema marí i difusió a través de diferents xarxes socials. Tot plegat per transformar el consumidor d'enemic de l'ecosistema a aliat de la seva conservació.