Amb la temporada d'estiu 2013 ja conclosa, després d'un mes de setembre en el qual el temps no ha acabat d'acompanyar, ara és hora de fer números i veure si aquest any quadren. Si bé la setmana passada es va saber que l'ocupació als hotels gironins havia pujat un 2,5%, les dades que va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística decanten la balança del conjunt de l'ocupació a tots els establiments de la demarcació cap al costat negatiu. I és que aquestes xifres revelen que durant els mesos de juliol i agost, els càmpings, apartaments i cases de turisme rural van baixar, sumats, un 7,7% la seva ocupació respecte al 2012.

El gruix de l'ocupació el van formar els turistes provinents de l'estrangers. Sumant l'ocupació d'hotels, càmpings, apartaments i turisme rural, el turisme rural, hi va haver 7.741.374 pernoctacions de viatgers de fora d'Espanya. Aquesta xifra suposa que el 74,2% de totes les pernoctacions que es van fer durant el juliol i l'agost van ser de turistes estrangers. Segons afirmen des de diferents sectors, l'increment dels viatgers de fora de l'Estat espanyol està ajudant a frenar la baixada del turistes català i espanyol.

Durant el mes d'agost, les comarques gironines es van situar al capdavant de la llista de destinacions preferides per part dels turistes que s'allotgen en càmpings i els que opten pel turisme rural. Segons les dades de l'INE, amb 2.517.582 pernoctacions, un 6,7% menys que l'any passat, els càmpings gironins van ser líders a l'Estat per davant de destinacions com Tarragona, Barcelona o Alacant. A més, les dades també situen set municipis gironins (Torroella de Montgrí, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, Calonge, Blanes, Castell-Platja d'Aro i l'Escala) entre els 12 punts turístics més sol·licitats.

En el global de l'estiu, els càmpings gironins van reduir un 6,9% el nombre de pernoctacions respecte el 2012, amb 4.605.373 nits reservades. De mitjana, les estades durant aquests dos mesos han estat lleugerament superior a una setmana, concretament de 7,8 dies. Tot i això, el president de l'Associació de Càmpings de les Comarques de Girona ja va explicar diumenge passat en una entrevista a Diari de Girona que ara "per omplir es necessita molta més gent", ja que abans hi havia estades d'entre vuit i deu dies, mentre que "ara són de tres o quatre".

El turisme rural, en el qual Girona també se situa al capdavant de la classificació estatal per davant d'Osca, Barcelona i Àvila, és el sector que ha patit la davallada més forta en percentualment, ja que les pernoctacions han baixat un 17,5% respecte a l'estiu del 2012. En total, durant el juliol i l'agost hi va haver 147.812 nits reservades en aquest tipus d'allotjament, amb estades de 4,5 dies de mitjana.

Pel que fa els apartaments turístics, les xifres de l'INE exposen que el descens va ser del 9,1%, amb 1.444.530 pernoctacions arreu de Girona. Les estades, de mitjana, van ser superiors a la setmana, de 8,8 dies.