Qui ha assistit a les deu celebracions del Dia Mundial del Turisme haurà observat, primer amb curiositat i ara ja amb preocupació, que el senyor que fa de vescomte del castell de Biart es troba cada any més imbuït del seu paper. La timidesa dels primers anys s'ha tornat tal seguretat en si mateix que, o l'home segueix el mètode Stanislawski o li ha passat com al Quixot i s'ha acabat creient vescomte del castell i de totes les terres que l'envolten. Acostumat que li retin homenatge polítics i empresaris, de moment només una vegada a ?l'any, ha entrat tant en el personatge que a ningú no estranyarà que reclami el dret de cuixa a les donzelles de la comarca i un delme als pagesos de Masarac, sens dubte molt més perillós per la seva integritat això darrer. El temps dirà.

Sigui com sigui, un cop el vescomte va finalitzar la seva acrtuació -si és que d'actuació es pot qualificar, que comença a haver-n'hi dubtes?-, va donar la paraula al veritable senyor del castell, que malgrat del seu cognom se'n puguin derivar funcions només secundàries en el món de les armes de cavalleria, no és altre que Antoni Escudero, president de l'Associacio d'Hostaleria de les comarques de Girona, les terres del qual s'estenen fins a la frontera del francès. I no es va mossegar la llengua el noble Escudero, no en va es trobava entre les muralles del seu castell i amb la guàrdia formada al pati d'armes, sota un sol de justícia que feia preferir als pobres soldats el camí de les crouades.

Estadístiques inflades

Escudero va rebaixar l'optimisme de les dades d'ocupació a l'agost tot dient que "no s'ajusten a la realitat"."Donar dades exageradament positives com fan les administracions distorsiona la realitat que vivim", va assenyalar, en presència de representants de totes les administracions. Va acusar aquestes administracions d'utilitzar unes estadístiques que no són prou representatives i de no haver esperat a final d'any per fer un "bon balanç" amb xifres de tots els mesos.

Va indicar que la temporada d'estiu comença l'1 de juny quan abans ho feia per Setmana Santa. Segons els seus càlculs, l'ocupació d'agost no va arribar al 90% i els hotels van tenir un 10% menys d'ingressos perquè "els turistes no gasten". Escudero va subratllar que el sector està "tocat per la crisi".

Per això, va reclamar diàleg amb les administracions. Entre altres temes, defensa que la llei de jocs i apostes sigui "menys restrictiva" per tal de facilitar l'obertura de negocis com casinos, que es puguin ampliar els serveis dels xiringuitos de platja, i millores en els ports esportius. També va denunciar les "cues quilomètriques i tercemundistes" que aquest agost hi ha hagut a l'últim tram de l'AP-7 en direcció a França.

L'acte va finalitzar amb un exquisit dinar-degustació ofert per les associacions gastronòmiques gironines i amb un gran pastís, curiosament elaborat Badalona. I el vescomte qui, posant mà a l'espasa, va assestar al pastís el tall primer, donant inici a la festa, doncs com es diu al Tirant, "tanta pompa i excel·lència no s'havia vist mai a la terra".