La primera decissió de la Generalitat una vegada conegut el projecte de pressupostos de l'Estat va ser anunciar que mantindrà congelada, de forma indefinida, la incorporació de nous beneficiaris als ajuts per pagar residències geriàtriques, una iniciativa que forma part de la llei de la dependència. El Departament de Benestar va asseguravar que avui, 1 d'octubre, no es reprendria la incorporació de nous beneficiaris, tal i com estava previst. El comunicat va atribuir aquesta mesura als "incompliments per part de l'Estat en el finançament de la llei de la dependència i a l'anunci de noves retallades per part del govern de l'Estat en els pressupostos per a polítiques de serveis socials i acció social per a l'any 2014".

El comunicat recordava que la Generalitat assumia el 80% del finançament públic de la llei, mentre que el govern espanyol només es feia càrrec del 20% restant, "quan la llei dictamina que el seu finançament ha de ser a parts iguals entre les dues administracions". Amb aquesta decisió, Benestar ha convertit en permanent la retallada que havia anunciat com a temporal per a l'estiu. També es va confirmar ahir una rebaixa de tarifa del 4,6% al mòdul social de l'atenció sociosanitària, amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2013.

Més reaccions

En un altre ordre de coses, els empresaris catalans també van mostrar el seu malestar després de conèixer que els pressupostos generals de l'Estat. El vicepresident del grup constructor Comsa Emte, Carles Sumarroca, va titllar de "molt mala notícia" aquesta reducció de la inversió. Sumarroca, va dir que fa ja molts anys que l'Estat no compleix amb els nivells d'inversió previstos en l'Estatut, ni amb la disposició addicional tercera. Això, sumat a la desviació que acostuma a produir-se entre els pressupostos que són aprovats i els executats, agreuja encara més el dèficit d'inversió en infraestructures que pateix Catalunya. "Les retallades en inversió pública tenen un límit", va advertir Sumarroca, que va remarcar que aquestes retallades pressupostàries no haurien d'impedir emprendre les infraestructures bàsiques que necessita el país. També es va mostrar crítica amb les xifres pressupostàries del Govern espanyol la presidenta del grup agroalimentari Casademont, Adriana Casademont, qui va dir que "la no inversió sempre és un pas enrere".

"Les infraestructures són claus per créixer i per poder moure les mercaderies", va comentar l'empresària, que va emplaçar a les administracions públiques a "gestionar millor els recursos" i a establir correctament les prioritats.

Un altre dels empresaris que van participar en aquesta jornada i que van mostrar-se disconformes amb la caiguda de la inversió a Catalunya va ser Salvador Tous, cofundador de la joieria Tous, qui, en clau irònica, va dir: Al final no tindrem diners ni per tapar els forats de les carreteres.