L'ocupació dels apartaments turístics gironins ha baixat un 9,1% durant els mesos de juliol i agost, tot i que des del sector afirmen que la temporada ha estat semblant a la de l'any passat.

Veient les dades que publica l'INE, quina valoració es pot fer d'aquests dos mesos d'estiu?

Durant els primers quinze dies de juliol l'ocupació va baixar força, va ser de les pitjors arrencades d'estiu dels últims anys. En canvi, a l'agost l'ocupació va ser d'entre el 92 i el 93%, superior a la de l'any passat. En conjunt, les xifres són bastant semblants a les de l'estiu passat. Tot i això, el mal inici de juliol no s'ha recuperat i el mal temps del mes de setembre tampoc hi ha ajudat.

Com passa també en el cas d'hotels o càmpings, la crisi també es tradueix en estades de menys dies per part dels turistes?

Les pernoctacions s'han hagut d'anar adaptant cada vegada més a la voluntat dels clients. Tot i això, però, durant els mesos de juliol i agost la mitjana de les estades continua sent de set dies. Al juny i al setembre, en canvi, sí que t'adaptes més i si tens forats pots fer estades de dos, tres o quatre dies.

I el perfil del contractant ha anat variant?

Aquest estiu hem notat que ha baixat una mica el turista nacional, però ha pujat l'estranger. La distribució de les nacionalitats és diferent segons la zona de la Costa Brava, i predominen els anglesos, els francesos i els holandesos. A més, el rus s'està començant a introduir i l'alemany, després d'uns anys de no venir, està tornant poc a poc. Els clients típics són les famílies amb nens, i ara amb la crisi estan deixant els hotels per anar a apartaments perquè els surt més econòmic i tenen més llibertat.

Quin camí s'ha de seguir perquè tornin a pujar les estades?

Nosaltres estem treballant per incrementar el lloguer d'apartaments i donar més visibilitat al sector. Hem creat una central de reserves que agrupa tota l'oferta turística de Girona, amb 14.000 immobles que gestionem, i vinculada a altres portals.