L'alcalde de Platja d'Aro i actual president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va declarar ahir al Jutjat d'Instrucció número 1 de Sant Feliu de Guíxols en resultar imputat per prevaricació i tràfic d'influències arran d'una querella presentada per parcel·listes de la urbanització Mas Nou als quals l'Ajuntament vol fer pagar unes obres de remodelació per valor de 36,3 milions d'euros. No va ser l'únic a passar per les dependències judicials, on els mitjans tenien vetada l'entrada, sinó que el van acompanyar l'actual regidor d'Obres Públiques, Josep Maria Solé i el seu antecessor en el càrrec, Antonio Cano Jáimez, així com els redactors del projecte i del text refós del POUM -vegin quadre adjunt-.

Els afectats es neguen a pagar les obres del projecte d'urbanització de Mas Nou i Mas Semis al·legant que aquest només s'ha realitzat per beneficiar alguns promotors immobiliaris a costa dels parcel·listes. De fet, asseguren en la seva querella que els responsables municipals han omés l'exigència als promotors de presentar les fiances previstes per llei a fi de garantir el compliment de les seves obligacions i també que haurien evitat actuar en contra seu per obligar-los a finalitzar les infraestructures previstesi corregir les deficiències existents al temps que els permetien construir en zones no urbanitzables i amplia l'edificabilitat dels terrenys malgrat conèixer que hi havia insuficiència d'aigua per garantir el subministrament a totes les vivendes.

Tant l'alcalde com el regidor imputats asseguren que la mesura és legal i s'emparen en una sentència fallada l'any 2006 pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els parcel·listes a tirar endavant les obres, i en la Llei del Sòl que explicita que l'import l'han d'assumir aquests. No obstant, l'advocat dels parcel·listes, Benet Salellas, assegura que la sentència no justifica "aquest atac econòmic" tota vegada que el que es reclamava en el seu dia era que l'Ajuntament "complís amb les seves obligacions" que ara quedarien a l'aire perquè l'ens municipal "omet les seves obligacions i fa que els parcel·listes es facin càrrec d'unes obres de conservació i millora que no els hauria d'haver correspot mai".

En total hi ha prop de 600 propietaris que, ara per ara, s'haurien de fer càrrec de sufragar els 36,3 milions, cosa que suposa el pagament de 60.500 euros de mitjana, tot i que hi ha empreses que hauran d'arribar a desemborsar prop d'un milió d'euros en disposar de diversos terrenys.

Els querellants consideren que l'Ajuntament no els ha d'imposar el pagament de la totalitat del projecte d'urbanització que "pretén innecessàriament substituir" tota la infraestructura de Mas Nou i Mas Semis. Entenen que darrere aquesta situació hi ha una voluntat oculta per obligar els parcel·listes de les zones urbanitzades a pagar el cost del reforç del sistema d'abastament d'aigua potable i electricitat "que necessiten els promotors de noves actuacions urbanístiques i que hauria de recaure exclusivament en ells".

El que estranya enormement al propietaris i l'advocat que els representa és el fet que, inicialment, el projecte només preveia completar la urbanització però, "en un punt de la tramitació, això va canviar per fer l'obra de bell nou". A més, els resulta desconertant que una obra d'aquestes característiques s'hagi aprovat en Junta de Govern Local sense passar pel ple municipal.

Els parcel·listes consideren que l'Ajuntament els obliga a fer de nou les obres per estalviar-se reparar i completar la infraestructura que manca. D'aquesta manera, se'ls carrega "deu vegades" més el preu de la pavimentació de les urbanitzacions, els obliga a construir una nova xarxa de sanejament que supera els límits de les seves finques, se'ls vol fer construir dos dipòsits d'aigua nous quan s'ha "ocultat intencionadament l'existència d'un sisè dipòsit", a banda de fer-se càrrec de remodelacions de l'enllumenat públic, la telefonia i l'electrificació de la zona.

Tranquil·litat dels imputats

Els imputats asseguren no tenir problemes de consciència per aquest cas i entenen que la querella està mancada de fonament. "Es tracta d'una martingala dels veïns per intentar alentir un procés inexorable, que obliga a desenvolupar el projecte d'urbanització del Mas Nou-Mas Semis", va sentenciar el regidor Josep Maria Solé.

La instrucció del cas està pràcticament finalitzada i ara només resta que la jutgessa determina si prosegueix amb la imputació i el cas arriba a judici.