Els notaris de Girona ja han fet unes 1.000 jures de nacionalitat en només tres mesos, convertint-se en la segona província de Catalunya amb més expedients tramitats. La jura o promesa de la Constitució i de les lleis espanyoles és el pas final i imprescindible per obtenir la nacionalitat i, des del passat 17 de juny i fins al 31 de desembre d'aquest any, els notaris poden realitzar el tràmit, gratuït i sense que els sol·licitants hagin d'acudir al Registre Civil, com a mesura per descongestionar els registres civils, que acumulen fins a vuit anys de retards en els tràmits.

En total a tota Catalunya, els notaris ja han fet unes 20.000 jures de nacionalitat, el 50% del total de jures realitzades a tot Espanya en aquest període, que superen ja els 41.000. Des del 17 de juny, la xifra de jures davant de notari ha estat d'una mitjana de 6.577 jures el mes, 103 jures diàries.

El degà del Col·legi de Notaris de Catalunya, Joan Carles Ollé, va assegurar ahir que els notaris fan "un esforç important per assumir amb la màxima celeritat les peticions de jures". I va afegir que "l'experiència viscuda i la xifra assolida els tres primers mesos posa de manifest que els ciutadans valoren molt positivament aquest servei que els oferim, tant per la rapidesa de la seva resolució com per la garantia i seguretat que els ofereix fer el tràmit davant un notari".

Els ciutadans que vulguin jurar o prometre la nacionalitat han de sol·licitar cita a qualsevol notaria, que els donarà hora en una setmana aproximadament. Després del tràmit, el notari enviarà la documentació al registre civil, que els respondrà més tard amb les dades per sol·licitar ja el seu DNI.