Els veïns de Blanes van sortir ahir al carrer per reclamar que es deixin de retallar els serveis de l'Hospital Comarcal de la Selva, ubicat al mateix municipi, i per recordar la pèrdua de diferents prestacions mèdiques al centre sanitari en els últims dos anys. Un d'aquests darrers ajustos ha estat la desaparició de la rehabilitació a Blanes, que ha obligat els pacients, que estan recuperant-se d'una operació?, a desplaçar-se fins a Lloret de Mar. "Ara han d'agafar un autobús que costa cinc euros (anar i tornar) i que, a més, deixa els usuaris lluny dels barracons de Fenals on hi ha instal·lada, des de fa poc, la rehabilitació", va afirmar el president de la federació d'associacions de veïns de Blanes, Pere Lopera.

La desaparició d'aquest servei va provocar que centenars de persones -els organitzadors van comptabilitzar-ne prop de 4.000 mentre que la Policia Municipal va sumar-ne unes 2.500- de totes les edats es mobilitzessin per omplir el centre de la ciutat, amb un recorregut que va començar a les onze del matí a l'Hospital Comarcal i que va finalitzar dues hores més tard davant l'Ajuntament de Blanes. El portaveu del comitè d'empresa del centre sanitari, Edgar Felip, es va mostrar satisfet amb la nombrosa participació d'ahir, que va aconse?guir "doblar" l'assistència de la manifestació de l'any 2011 i que tenia les mateixes peticions.

Felip va lamentar que una altra de les afectacions de la darrera reorganització del centre significarà la supressió del cirurgià a la nit, a partir de les vuit del vespre. Així, si un usuari necessita qualsevol atenció quirúrgica per emergència en aquesta franja horària, haurà de ser atès en un altre hospital. "Es posa en risc la vida dels pacients", segons Felip, que va alertar de la possibilitat que en breu "s'eliminin més llits i que, per tant, hi hagi ?menys places per a ingressos".

Conscients de l'afectació de tots aquests últims canvis, els ciutadans de Blanes van reivindicar-se mentre cridaven: "Li'n diuen retallades i no ho són; són privatitzacions!". Mares i pares amb cotxets, persones amb discapacitats físiques i sobretot gent gran, van voler aprofitar la marxa d'ahir amb pancartes que lluïen lemes com "Si el teu fill a urgències vols portar, 200 quilòmetres hauràs de realitzar" i "Si la teva dona està de part, ja pots córrer, si a la carretera no vols parir". I és que un dels serveis que va desaparèixer el 2011 va ser ginecologia; fet que impedeix, des de fa dos anys, que "els habitants puguin tenir els seus fills a Blanes".

Falta de transparència

A part dels sindicats CCOO i SATSE, que van reclamar que les prestacions mèdiques que s'ofereixen a l'estiu als turistes es mantinguin per a la resta de mesos, alguns partits polítics (ICV, ERC i la CUP) van assistir a la manifestació. El regidor d'ICV-EUiA a Blanes, Víctor Catalan, va recordar que la direcció de l'Hospital Comarcal de la Selva va prometre dos anys endarrere, amb "la reorganització de la ginecologia", que el centre disposaria d'una àrea per a prematurs, "però no ha estat així". Catalan també es va mostrar molest davant "la manca de transparència del consell rector de l'Hospital Comarcal, que no ens permet l'accés a les actes de les ?reu?nions per saber què vota cadascun dels components". Pel que fa al portaveu d'ERC a la Selva, Jordi Orobitg, va lamentar que "es destinin recursos per a les necessitats privades" en l'àmbit sanitari. Una altra de les entitats que va participar en la marxa va ser "Ambulàncies en lluita", que va destacar que Blanes disposava fins a l'any 2011 de dues ambulàncies les 24 hores del dia. En canvi, ara hi ha una única ambulància per a tot el dia i una altra durant 12 hores, va explicar un dels membres de l'entitat, Adolfo Martín. Mentrestant, el comitè d'empresa de l'Hospital Comarcal, que va convocar la protesta d'ahir, va agrair la implicació dels habitants de Blanes.