L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha resolt un procediment sancionador pel qual informa que l'Ajuntament de Calonge va cometre una infracció greu en penjar dades personals (noms i cognoms,número de DNI i adreces) a Internet de 82 veïns l'any 2011 en un document de l'avanç del planejament del POUM de Calonge. Amb tot, l'Apdcat certifica que no són necessàries mesures correctores ja que el consistori va corregir la infracció.

Els fets es remunten al gener del 2011 quan un veí, Carles Vilar, va presentar una instància davant l'Ajuntament queixant-se que al lloc web del consistori i en uns CD entregats als veïns hi contenien un document de l'avanç del planejament del POUM amb dades personals de 82 persones, com va publicar Diari de Girona. Llavors, es van corregir en part aquestes dades però seguein sent accessibles si se cercaven a Internet. Al febrer d'aquest any, Vilar va acudir llavors a l'Apdcat, que va obrir una fase d'informació prèvia i van constatar que el document del POUM es podia consultar i on hi apreixien les dades, segons l'Apdcat, de més d'una cinquantena de persones que van presentar al·legacions en relació amb el POUM, entre elles el denunciant.

Amb això es va iniciar un procediment sancionador contra l'Ajuntament de Calonge per una presumpta infracció greu en la Llei Oficial de Protecció de Dades. El març de 2013 es va notificar al consistori que calia retirar les dades personals. Poc després, es corregia i es va comprovar que el document del POUM ja no era accessible a través d'Internet.

Amb tot, al llarg del procés, l'Ajuntament va anar formulant un seguit d'al·legacions que l'Apdcat contesta en la seva resolució.

Per exemple, el consistori mantenia, segons l'autoritat de Protecció de Dades, que la publicació de les dades obeïna a un decret urbanístic pel qual els plans d'ordenació municipals s'han de sotmetre a informació pública i afegia l'Ajuntament que la normativa determina quina és la documentació que han d'incloure. Però Protecció de Dades resol que no qüestiona que estiguessin obligats a difondre per Internet el POUM ni les al·legacions presentades sinó que les dades personals són "del tot innecessàries".

Es considera, a més, que el fet que els veïns facilitessin les dades en el procés d'al·legacions no significa que se'n consentís la publicació. També es resol que en cas de voler publicar les dades personals cal el consentiment dels afectats i, a la vegada, s'afirma que "el fet que les dades difoses es trobesin en el seu cas accessibles a Internet (per exemple a la guia telefònica virtual) no legitimaria l'Ajuntament per al seu tractament, ja que Internet no és considerada una font accessible al públic". L'Ajuntament va al·legar també que havia pres mesures correctores però l'APDCAT sosté que no van ser del tot suficents.

Finalment, sobre l'aplicació de sancions, la resolució estableix que el procediment tenia com a objecte les mesures correctores i no imposar una sanció econòmica, com preveu la llei de Protecció de Dades, ja que l'Ajuntament no havia estat sancionat amb anterioritat per fets similars.

Ara, l'autoritat ha resolt que l'Ajuntament de Calonge va cometre una infracció greu "sense que resulti necessari requerir l'adopció de mesures" atès "que ja s'han resolt", conclou el document.