La vespa asiàtica "ha vingut per quedar-se" i els esforços s'han de centrar en localitzar-ne els nius, destruir-los i reduir la població, objectiu que fins ara no s'ha assolit. Així ho va confirmar el Departament d'Agricultura, a més d'informar de la troballa d'un altre exemplar a Ripoll que s'afegeix a sis ja identificats oficialment a la Garrotxa i un vuitè a la Selva. Però la xifra és superior, tal com demostra el fet que apicultors trobessin dues vespes aisàtiques més a l'Alt Empordà i que la mateixa Generalitat advertís ahir que a finals d'octubre actualitzarà dades.

La irrupció del fred marca el calendari en la persecució de la vespa asiàtica -una altra espècie invasora a controlar que s'afegeix al mosquit tigre-, ja que llavors les famelles fundadores hivernen fins a la primavera per tornar a criar fins a 1.500 vespes obreres cadascuna d'elles. Per aquesta raó, Agricultura intentarà trobar els nius en les properes setmanes i, després, planificarà l'actuació per al març de 2014, quan les fundadores sortiran de la letàrgia per començar el niu inicial que consolidaran les seves cries. Els vespers definitius són els que l'administració intentarà destruir entre agost i novembre. Per localitzar-los, a la primavera s'intensificarà la recerca i la col·locació de paranys. Ara hi ha 540 trampes a Sant Privat d'en Bas, Susqueda i Ripoll, 108 del Departament d'Agricultura que han costat 4.072 euros i més de 400 gestionades per afectats. El subdirector de Biodiversitat, Ignasi Rodríguez, va remarcar que "la destrucció de nius s'ha de fer de manera professional, s'ha de destruir quan les vespes són a dins, al capvespre-nit, taponant les sortides i destruint-lo congelant el niu o cremant-lo després de separar-lo de l'arbre".

França va ser la porta d'entrada de la vespa asiàtica a Europa, a través de contenidors de la Xina; ara està implantada al País Basc i a Girona ja hi ha "tres colònies confirmades", com va dir el director d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol. L'avís de la seva arribada es va produir el 2012, quan es van detectar dos exemplars a Vilamaniscle i Colera (Alt Empordà). Estañol va dir que la diferència amb l'any passat és que llavors es tractava d'una presència esporàdica -deguda a cops de vent o altres fets puntuals- mentre que ara hi ha "una repetició d'episodis".