Cada vegada que el conseller de Salut, Boi Ruiz, visita Girona acaba sorgint la mateixa pregunta. Què passarà amb el nou hospital Trueta? Com si es tractés d'una entrega per fascicles, Ruiz sempre acaba donant un petit nou apunt a la informació ja coneguda. Se sap que no hi ha diners per fer-lo a curt termini. Se sap que es farà a Girona ciutat, tot i que encara es desconeix la ubicació. Se sap -del cert- que no serà el projecte que va presentar el Govern del tripartit. El que no se sabia fins ara -almenys no amb la claredat que va mostrar el conseller- és que el nou Trueta serà més petit del que en un principi s'havia projectat, i que tant en el fons com en la forma dependrà de la seva unificació amb l'hospital Santa Caterina de Salt.

Segons el conseller, "no és una qüestió de metres quadrats sinó dels serveis que l'hospital pugui donar. Hem de plantejar què hem de fer amb el Trueta i construir-lo en funció de les necessitats". Un argument més per descartar el projecte engegat pel tripartit que contemplava l'enderroc de l'actual edifici i la construcció d'un gran centre al mateix lloc, a l'entrada nord de Girona.

"L'hospital que estava projectat era massa gran. Ja no estem als anys 80 i fer un gran edifici no comporta necessàriament la millora del pacient. Les infraestructures ja les tenim fetes i ara hem de millorar la interació entre els centres", va justificar Ruiz.

"No es sacrificaran serveis"

Aquesta interacció passarà forçosament pel procés d'unificació amb l'hospital de Salt, en marxa des de fa més d'un any. La idea de construir un nou edifici tenint en compte que Trueta i Santa Caterina funcionaran com un sol hospital passarà per sacrificar metres quadrats però no serveis, segons va deixar clar Boi Ruiz. Pel que fa a la ubicació, el conseller tampoc es va mullar més del que ho havia fet en les últimes visites: serà a Girona -"té lògica que sigui en l'àmbit de Girona" va dir textualment el titular de Salut.

Però no serà fins d'aquí a dos mesos que el Departament donarà a conèixer "la foto" del projecte. De moment, les converses amb l'Ajuntament i amb el gerent únic dels hospitals de Girona i Salt segueixen essent secretes i, amb elles, també segueixen les especulacions sobre el lloc exacte on s'aixecarà. La zona de Girona que toca a Sant Gregori segueix essent l'opció de més pes, però els vincles del centre gironí amb el Santa Caterina poden afavorir la construcció del nou Trueta als terrenys gironins que limiten amb l'hospital de Salt.

El titular de Salut també va subratllar que l'emplaçament del futur centre sanitari gironí estarà condicionat per la Facultat de Medicina i pel centre de recerca Idibgi. En aquesta línia, el conseller va assegurar que el nou equipament "no serà un hospital aïllat" en el sentit d'una estructura d'hospital "clàssica", sinó que estarà amotllat als serveis que ja ofereixen altres centres sanitaris.

Sigui com sigui, ara per ara el nou Trueta no entra dins de les prioritats de Salut. Boi Ruiz així va remarcar-ho al lloar les obres que s'han fet recentment a la Unitat Coronària del Trueta com a exemple d'innovació "en un moment en què no podem prioritzar nous equipaments".