L'Ajuntament de Figueres està estudiant la fòrmula jurídica per permetre que una empresa privada pugui dur a terme el mateniment i la reparació de carrers de la ciutat com a prova pilot. El regidor de Serveis Urbans, Joaquim Felip, diu que l'entitat s'hi va posar en contacte oferint-los aquest servei a cost zero amb la intenció de després poder ofertar els seus serveis aquí o a d'altres municipis. La seva proposta passava per actuar al barri d'Horta Capallera però des de l'Ajuntament diuen que estan mirant també quina zona requereix de mésr intervenció per poder veure el funcionament d'aquest sistema.

No és habitual que s'ofereixin serveis gratuïts però això és el que li ha passat a l'Ajuntament de Figueres. Una empresa que es dedica al manteniment de la via pública hi va contactar amb l'objectiu d'oferir-los fer aquestes tasques a la ciutat sense pagar res. "El que busca l'empresa és veure els costos que té el manteniment i reparació d'un barri o districte i així després els serviria per a poder ofertar-lo a la mateixa ciutat o a d'altres poblacions", explica el regidor de l'àrea.

D'aquesta manera, afegeix, també serviria a la ciutat per veure el què això costa o si algun d'aquests serveis es pot externalitzar. L'empresa, de fet, s'ha ofert a actuar al barri d'Horta Capallera, on els veïns s'han queixat en reiterades ocasions falta de manteniment.

L'Ajuntament, però, diu que això no està decidit i que volen veure quina zona de la ciutat ho requereix més per a fer-hi la prova pilot. Tampoc està decidida la fórmula legal o jurídica amb la qual es farà aquest servei. La idea és treballar-ho amb els tècnics municipals i aconseguir plasmar en el paper aquesta gratuïtat en la relació contractual que s'estableixi entre l'empresa i l'Ajuntament. L'objectiu de l'equip de Govern, explica Felip, seria posar-ho en marxa de cara a l'any vinent només en una zona de la ciutat.

"No serà obra nova"

El regidor insisteix que no es tractaria en cap cas d'obra nova sinó que es faria manteniment i reparació de voreres, carrers, fanals, bombetes o mobiliari urbà, entre d'altres. El sistema permetria actuar en una zona i alliberar en part la brigada municipal que es dedica a aquestes tasques.

De fet, fa algunes setmanes l'Ajuntament va fer públiques el nombre de sortides d'aquest equip de 26 operaris. En total, durant el 2012 van arribar a les 2.655 ordres de treball mentre que al 2011 se'n van fer 2.382 i just un any abans, 2.161.

L'equip de Govern va insistir que el nombre d'actuacions no parava de crèixer i que, només en els primers mesos d'aquest any, se n'havien comptabilitzat fins a 1.721. La majoria de les intervencions a la via pública estan destinades, precisament, a millorar el paviment, col·locació de bancs, pilones o pintura per a la senyalització.