El Consorci de la Costa Brava es va fer enrera a última hora i deixarà en mans dels ajuntaments decidir si tripliquen les dietes per assistència dels seus càrrecs -alcaldes i regidors-. Inicialment, el pressupost que es va portar a votació ahir a la tarda proposava actualitzar aquestes quantitats, que feia deu anys que no es revisaven, i passar-les de 160 a uns 500 euros. Durant la junta de govern que havia de tirar endavant els números, però, es va decidir congelar aquest punt del pressupost i deixar-ne el redactat com estava fins ara. A partir d'aquí, el president del Consorci, Carles Páramo, consultarà cadascun dels 27 ajuntaments que l'integren per saber quines dietes es fixaran. La decisió de consens s'aprovarà definitivament d'aquí a quinze dies.

El Consorci de la Costa Brava, organisme controlat per la Diputació de Girona, pretenia que la junta general aprovés triplicar les dietes que cobren els càrrecs polítics per assistir a juntes i reunions. Es tracta d'una mesura que no és la primera vegada que intenta l'actual junta, i que genera un gran malestar intern en un moment en el que s'estan retallant serveis i també sous.

El Consorci és un organisme autònom que gestiona els recursos hidràulics de la Costa Brava, que comprenen des de l'abastament fins al tractament d'aigües residuals i que està presidit per l'exalcalde de Roses i diputat de CiU, Carles Páramo.

Actualment, la dieta per assistir a una comissió de govern, a una junta general o a una comissió informativa és de 160 euros. Doncs els responsables de l'ens -que inclouen representants de CiU, PSC i ERC- va presentar a la junta general -quan s'aproven els pressupostos per l'any que ve- que el 2014 cada membre cobri 500 euros al mes.

Des de fa deu anys, aquestes quantitats s'havien fixat en 160 euros, i tenen dret a percebre-les tant els alcaldes o regidors que assisteixin a aquestes reunions. Ara, però, el document de pressupostos que inicialment es va portar a la Junta General proposava actualitzar-les -no es tocaven des de 2003- i passar-les a 500 euros.

Aquest increment va provocar cert malestar en cercles polítics. Per això, la junta general ha decidit no tirar-lo endavant i deixar-ne el redactat com estava fins ara. És a dir, mantenir la quantitat de 160 euros per dietes (que a la pràctica, suposa destinar al pressupost anual una partida de 50.000 euros per pagar aquestes assistències).

El president del Consorci de la Costa Brava i exalcalde de Roses, Carles Páramo, va voler deixar clar però que aquest increment no era banal. "Si algú es pensa que el nostre afany és buscar remuneració o que ho fem per calés, s'equivoca", va subratllar.

L'escàndol i la feina

El president va lamentar que s'hagués generat cert "escàndol" al voltant d'aquesta partida, i va insistir que allò que simplement es fa és posar al dia uns números que no es tocaven des del 2003. Segons Páramo, a més, fins ara, molta feina que fan els càrrecs electes dins el Consorci ni es pagava. I allò que es vol, doncs, és posar ordre. "Quan un treballa, s'ha de pagar aquest reconeixement", va afirmar.

En aquesta línia, també es va expressar el vicepresident segon de l'ens, Joan Maria Juan i Gea. "No hem muntat una junta general per aprovar sous, sinó per tirar endavant un pressupost", va sentenciar.

De moment, el pressupost per a aquest 2013 va tirar endavant sense tocar la partida destinada a dietes. Allò que es farà ara, però, abans els números no s'aprovin definitivament -cosa que passarà en quinze dies- serà consultar els 27 ajuntaments que integren el Consorci per saber quines dietes per assistència creuen que seran més adients.

Entre d'altres, se'ls plantejarà la proposta que s'ha inclòs inicialment -la dels 500 euros- o bé d'altres com ara actualitzar només els increments de l'IPC. Després, un cop s'hagi consensuat una decisió, aquesta serà la que s'inclourà als pressupostos.

Petició sindical

El CSIF i la Junta de Personal de al Diputació de Girona es va afanyar a demanar informació al president de la Diputació, Joan Giraut (CiU) "atesa la situació econòmica en quès es troben les diferents administracions, tenint en compte les retallades que estem patint els treballadors públics i acollint-se al principi de racionalització de la despesa pública". El sindicat independent va lamentar que es promogui l'augment de les indemnitzacions econòmiques "metre que als empleats públics se'ns demana cada dia més sacrificis alhora que se'ns retallen els nostres drets econòmics".