Un caçador de Sant Pau de Segúries ha denunciat a l'opinio pública el fet que la Societat de Caça de la Vall de Camprodon hagi retirat a ell, el seu fill i el seu nebot el permís de caça a les àrees privades de l'entitat en el decurs de l'actual temporada. Josep Maria Puigvert considera que la sanció és injusta i arbitrària i acusa Jaume Vilarrasa (president de la Societat) de mesurar les sancions segons un criteri personal i injust. Puigvert considera que la retirada del permís el perjudica molt, perquè té en la cacera un al·licient vital.

Les recriminacions de Puigvert es basen en, segons afirma, que un soci va caçar un picot negre. El tema del picot està documentat a l'acta de la reunió de la Societat del dia 7 de desembre del 2012. Diu: "Picot negre: un soci n'ha abatut un, volen denunciar-lo". Puigvert considera molt greu la mort del picot pel fet de ser una au protegida.

Les altres recriminacions exposades per Puigvert són que un caçador va matar una cabirola davant d'una veïna i n'hi va haver un que al crit d'aturada dels agents rurals va fugir. El greuge, segons ell està en el fet que a cap d'ells se'ls va retirar el permís i, en canvi a ell i els seus familiars sí. També considera que la Societat els havia de donar suport jurídic envers la denúncia dels agents i, en contra, els ha castigat amb una expulsió temporal.

Per la seva part, Jaume Vilarrasa (president de la Societat de Caça) ha indicat que la sanció està fonamentada en una denúncia dels agents rurals i en els estatuts de l'entitat. Ha considerat que la raó del seu càrrec es fonamenta en fer complir els estatuts.

La història principia el capvespre del 17 d'abril a Espinavell (terme de Molló), quan els agents rurals van aturar el tot terreny, en què viatjaven Puigvert i el seu nebot. Els policies van veure que transportaven un cabirol mascle, sense precintar. El precintes són uns senyals que atorga Medi Ambient i que s'han de posar entre la banya i l'orella de l'animal abatut.

Els agents van comissar l'animal i el rifle, que és propietat del nebot. Puigvert va al·legar que duia el precinte a la motxilla i que se li havia oblidat posar-lo a l'animal.

El 26 d'abril, quan la Societat va saber de la denúncia va acordar la retirada del permís de caçar a les seves àrea a Josep Maria Puigvert i el seu nebot. L'acta exposa: "Hi ha hagut una denúncia dels agents rurals contra 2 caçadors de la nostra societat: el senyor Josep Maria Puigvert i el senyor Joan Puigvert, perquè portaven un cabirol sense precintar". El document continua: "al·leguen que disposaven d'un precinte que era propietat d'una tercera persona, Arnau Puigvert (fill de Josep Maria) -conclou, com que la propietat del precinte es personal i intransferible i davant d'aquesta greu infracció, la Junta ha decidit sancionar aquests socis amb la retirada del permís de caça per la temporada 2013-14".

Així a partir de l'al·legació, la societat també va treure el permís al fill de Puigvert. Ara, cap d'ells pot caçar a les 16.000 hectàrees de caça de la societat que estan repartides en 8 acotaments. Es tracta d'una gran zona de cacera amb uns 200 caçadors associats.

Jaume Vilarrasa (president de l'entitat) ha explicat que ha considerat greu no posar el precinte perquè, segons ell, és un senyal que un cop posat no es pot treure i en conseqüència garanteix que només és pot abatre un animal. "Si no el poso -va opinar, i el deixo al costat del cotxe l'endemà en puc matar un altre".

També ha defensat que els precintes es donen en un sorteig públic i que van a parar a la persona que hi està present i a cap altra. El sorteig es fa per distribuir l'eliminació dels animals que Medi La Societat té acordat fer pagar 30 euros per cada cabirol mort. L'acta del 16 de maig del 2007 diu: "El president proposa una segona votació per decidir si es paga una quota per la caça del cabirol".

El document recorda: "En l'última junta es va quedar de no pagar". Continua: "algun membre de la junta no està d'acord en repetir la votació i demana que consti en acta". Es va fer una votació i hi va haver un empat a 6, però al final es va decidir posar una quota de 30 euros.

Pel que fa a les situacions exposades per Puigvert, com la mort del picot, va assenyalar que estan mancades de denúncia. Va comparar que és com si algú es salta un senyal d'excés de velocitat a la carretera i no és detectat i en canvi un altre sí.

Per la seva part, Puigvert manté que existeixen denúncies fetes pels agents rurals del Ripollès referents a les temàtiques de les quals es queixa que no han tingut sanció de la Societat. El cap dels agents rurals del Ripollès. Gustau Puiggros, ahir, no va poder ser localitzat.

La cacera és una activitat amb molts practicants i molta tradició al Ripollès. La causa es que és una comarca de muntanya amb molt de bosc i amb espècies de caça major i menor abundants.