El col·lectiu mèdic en bloc ha obert la caixa dels trons. Els quatre col·legis catalans -agrupats en el Consell de Col·legis de Metges i el sindicat corporatiu Metges de Catalunya van emetre ahir un inusual comunicat en el qual exigeixen als responsables dels centres sanitaris que s'aturi l'assignació de competències mèdiques a "altres professionals de la salut", en referència explícita a les infermeres.

Aquests òrgans -que representen la pràctica totalitat dels metges catalans- consideren que últimament algunes institucions han delegat "a altres professionals dels equips assistencials" feines que només poden fer els facultatius. El rerefons d'aquesta assignació de competències és, segons els metges, "la infradotació financera endèmica que s'ha vist agreujada per la crisi i les polítiques d'austeritat del Govern".

Dit en altres paraules, que els ajustos de personal produïts per les retallades haurien propiciat mesures organitzatives encaminades a dotar de poder "mèdic" altres professionals de la sanitat com ara infermeres i auxiliars, per així poder fer el mateix amb menys gent.

El president del Consell de Col·legis, Benjamí Pallarès -que també encapçala l'ens gironí- va assegurar que no es tracta d'una crítica contra el col·lectiu d'infermeria, sinó que el document apunta a les institucions sanitàries que estan atorgant feines "no consensuades ni delegades" a les infermeres.

En el document, el Consell de Col·legis de Metges i el sindicat Metges de Catalunya posen ?l'exemple del pla de la gestió de la demanda. Aquest programa "implantat per diverses institucions" assigna al personal d'infermeria d'atenció primària responsabilitats "genuïnament mèdiques" perquè pugui intervenir en el ?diagnòstic, el tractament i la prescripció mèdica d'algunes patologies mèdiques seguint uns protocols pre-establerts.

La solució que proposen els metges per evitar aquesta deriva és adequar els protocols de traspàs de funcions a la Llei d'ordenació de les professions sanitàries, que "delimita perfectament les funcions dels professionals de la salut, el treball en equip i la delegació de competències entre professionals". En aquest sentit, el sindicat i el Consell de Col·legis reclamen que es consensuïn aquests protocols i que s'eviti la "universalització i imposició de la delegació de funcions si no es donen les condicions previstes per aquesta llei".