l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha posat en marxa la Unitat de Subaguts, formada per vint llits pensats per a pacients crònics diagnosticats i que pateixin un procés d'agudització de la seva malaltia. La unitat donarà serveis als pacients que tenen l'hospital Santa Caterina i l'hospital Trueta com a hospital de referència, és a dir, als usuaris de les 4 Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Girona, Salt, Sarrià de Ter, Celrà, Anglès, Breda-Hostalric i Cassà de la Selva, una població total d'uns 300.000 habitants.

Aquest és el primer pas del procés per reestructurar l'atenció de llarga estada de l'IAS, i que va suposar el tancament el passat estiu d'una de les tres unitats del sociosanitari, que tenia 40 llits. En aquella ocasió, fonts del centre van explicar que el model suposaria prescindir de 40 llits a canvi de potenciar aquells casos més urgents a través de la següent proposta: crear unitats amb 20 llits de subaguts, 40 de convalescència, 40 de llarga estada i 15 de cures pal·liatives.

Agudització de la malaltia

El perfil d'usuari de la Unitat de Subaguts són pacients amb una malaltia crònica coneguda i ben diagnosticada, que pateixen una agudització de la seva malaltia i amb un ingrés previst que no serà inferior als 12 dies.

Seran sobretot pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica, amb insuficiència cardíaca, amb infeccions urinàries o que requereixen un tractament endovenós i pacients amb trastorns de conducta amb malalties cròniques.

Es tracta d'un tipus de pacient que no requereix un tractament sanitari de massa intensitat, de manera que els dispositius on eren ingressats fins ara -en unitat de medicina interna- poden ser destinats a pacients aguts que sí requereixen més atenció mèdica. És per aquest motiu que s'ha impulsat aquest nou dispositiu assistencial alternatiu a l'hospitalització convencional, en el qual es treballa amb plans terapèutics interdisciplinaris per donar resposta a les múltiples necessitats que tenen els pacients amb malalties cròniques complexes.

Aquesta unitat està atesa per un equip multidisciplinari format per un facultatiu especialista en medicina familiar i comunitària, professionals diplomats en infermeria, auxiliars de clínica, amb disponibilitat de fer rehabilitació, amb un fisioterapeuta, terapeuta ocupacional, logopeda i treballador social.