Els sindicats dels Bombers denuncien que la política de no cobrir les jubilacions i també el pas a l'anomenada "segona activitat" d'aquells professionals que per accidents o malalties no poden seguir fent tasques operatives farà caure en picat el nombre d'efectius en actiu en els propers anys. Les jubilacions previstes fins a l'any 2019 són 327 jubilacions -comptant des del 2012. Això suposa que un 15% de la plantilla actual del cos de salvament i emergències desapareixerà.

En l'actualitat, el cos compta amb uns 2.200 professionals i d'aquests, el 2012 ja se'n van jubilar 30, i enguany deixaran la feina 23 persones. L'any que es preveuen més jubilacions és el 2019, amb 68 professionals, segons dades aportades pels sindicats. Però a aquesta suma de 327 jubilacions, asseguren els sindicats que caldria sumar-hi els qui passen a segona activitat i també les prejubilacions que pugui haver-hi, als 60 anys.

Els sindicats UGT, CCOO i Catac van realitzar ahir una roda de premsa on van denunciar un cop més la manca d'efectius al cos, unes vacants a les quals, al seu parer, cal sumar-hi les deficiències materials que asseguren tenir i que s'han agreujat per les retallades. Unes vacants que suposen problemes com els que s'han viscut en els parcs els últims mesos. I és que des que els Bombers es van negar abans de l'estiu a fer hores extres, això va provocar el tancament d'alguns parcs per falta del personal mínim per poder obrir que són dos bombers. La situació es va produir al parc de Calonge. Però des de mitjans setembre s'està produint una altra situació que, com ahir van reiterar els sindicats, posa en "risc la seguretat de la ciutadania". El cos de savalment treballa en les instal·lacions per sota dels mínims de personal establerts per evitar el tancament de parcs i per "estalviar-se les queixes dels alcaldes", van dir els sindicats.

Jordi Marquès, de la UGT va assegurar que no accepten que des la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments se'ls digui que la situació que es viu a la Regió sigui "un problema laboral, perquè si tornéssim a fer les hores extres perquè ens han dit que no ens les pagarien". I és que al parer dels sindicats es tracta d'un problema "de falta de model". I per això, van reclamar que la solució passa per convocar places noves i cobrir les vacants, així com per replantejar-se el model.

A la Regió de Girona hi ha 19 parcs i, segons marca la normativa, en la majoria hi ha d'haver tres professionals per torn. Fins ara es tancaven els parcs petits i els seus bombers, segons els sindicats s'utilitzaven per "tapar forats entre parcs del voltant". Un fet que, com va relatar el bomber Pep Bou, que no és sindicalista, suposava un impacte baix en la seguretat de la població. Però ara, en canvi, amb el canvi d'estratègia s'ha optat per una "brillant solució" que és la de mantenir els petits parcs oberts amb un mínim de tres bombers per torn desplaçant els bombers dels parcs més grans.

Això vol dir deixar Girona, Figueres o Olot per sota del mínim establert per no tancar, per exemple, Llançà o Sant Feliu de Buixalleu. Per a Pep Bou, la solució ha provocat que "disminueixi la protecció de la major part de la població de la regió" i alhora es "rebaixi la qualitat del suport que presten els parcs més grans als més petits del seu voltant". Tot i això, van assegurar ahir els sindicats "violant les ordres escrites de la pròpia Direcció General" on es fixen mínims i també el nombre mínim de bombers per cada sinistre.

I és que els parcs grans compten amb equipaments extres i donen suport als altres, un fet que ara si hi ha menys professionals provoca que deixin de fer-hoo i hi hagi menys resposta a la ciutadania. Des de Figueres, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler va dir a ACN que el departament té "voluntat constructiva" per poder-ho solucionar-ho però també va demanar que no es facin "interpretacions tremendistes" de la situació.