El Departament d'Ensenyament restablirà les hores d'atenció de personal vetllador que ha retallat aquest curs 2013-2014 i, almenys, igualarà l'oferta del curs anterior. Aquesta mesura anul·la la retallada d'un 10,5% del pressupost destinat a contractar aquests professionals, i que va aprovar a l'estiu. La contractació dels vetlladors que ara falten s'hauria de realitzar abans del 30 de novembre.

Dimarts, la directora general d'Educació Primària i Especial, Alba Espot, va confirmar aquest fet a CCOO, en la segona reunió que han mantingut per tractar l'atenció a l'alumnat que pateix algun tipus de discapacitat o requereix una atenció especial.

Aquesta trobada va arribar després que el sindicat i la Federació d'associacions de pares i mares d'alumnes de Catalunya (Fapac) recollissin dades en 500 centres educatius del país per comprovar l'efecte de la retallada i les necessitats desateses. Del mig miler d'escoles que van enquestar, 90 es troben a les comarques de Girona i el 62% va confirmar que aquest curs ha patit una reducció del personal vetllador. Alhora, el 58% de les 56 escoles gironines que van confirmar la pèrdua de personal va remarcar que el seu nombre d'alumnes amb necessitats educatives especials no havia minvat; sinó el contrari, ja que en tenen la mateixa quantitat o més que el curs passat. El sondeig realitzat per CCOO i Fapac també va posar de manifest una altra dada significativa: si bé el 22% dels centres no ha patit la reducció de vetlladors, les hores que els ha assignat el Departament d'Ensenyament són insuficients per atendre tots els escolars amb necessitats especials matriculats aquest curs. El resultat d'aquest informe es va fer arribar al Síndic de Greuges de Catalunya.

Canvi degut a la necessitat

El secretari d'Acció Sindical de la Federació d'Educació de CCOO de Catalunya, Manel Pulido, va explicar ahir que la Conselleria d'Ensenyament ha assumit la seva demanda, que se sostenia en la possibilitat de contractar més hores de vetlladors "si hi havia necessitat" -tal com estava previst en el concurs públic-.

Pulido va remarcar que la seva consulta a centres els ha permès detectar almenys 300 escoles amb manca d'hores de vetlladors. El responsable de CCOO va informar que "Ensenyament ens ha confirmat que ho restabliran quan acabin de comparar les dades amb els Serveis Territorials". D'acord amb els seus càlculs, el Departament que dirigeix Irene Rigau contractarà més de 2.000 hores per al conjunt d'escoles catalanes, tot i que de del sindicat "intentarem que s'acostin a 2.500" -va apuntar Manel Pulido-.