L'impost sobre l'estada en establiments turístics, més conegut com a taxa turística, compleix un any sense gairebé queixes per part dels turistes, la resignació dels hotelers i la seva reivindicació que els diners recaptats es reinverteixin ràpidament en el sector.

L'1 de novembre del 2012, la Generalitat va començar a aplicar la taxa turística, que grava amb entre 0,45 i 2,25 euros per persona i nit, amb un màxim de set dies, l'estada en establiments hotelers, sent Catalunya l'única comunitat a Espanya que té aquest tribut.

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, va fer un balanç del primer any de funcionament i va assegurar que el sector ha acabat aplicant la taxa turística perquè "no hi ha hagut més remei".

Malgrat que amb prou feines s'han registrat queixes dels turistes, la majoria de les que hi ha hagut han procedit dels visitants espanyols, ja que "els estrangers estan més acostumats a aquesta mena de taxes".

Clos va reclamar a l'administració una major agilitat en el retorn dels diners recaptats per dedicar-los a la promoció turística i que reverteixin ràpidament en el sector.

Fins al segon trimestre d'aquest any i des de la seva implantació, la Generalitat ha recaptat 19 milions d'euros i les previsions apunten a assolir els 40 o 50 milions en el primer any.

El 70% dels diners recaptats amb aquesta taxa és per a la Generalitat i el 30% restant va a parar a les administracions locals, amb excepció de Barcelona, on la Generalitat i l'Ajuntament de la ciutat es repartiran els ingressos al 50%.

Entre els hotelers, els de Lleida són els que més continuen criticant aquesta taxa, que consideren un greuge respecte a altres zones pròximes i amb una oferta similar, que no tenen aquest gravamen.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, va advertir que les zones més afectades pel turisme nacional, que no està acostumat a pagar aquesta taxa, són les més perjudicades per la mateixa.

Serrano creu que aquesta taxa és "injusta, mal estructurada i amb un funcionament desastrós", i ha apostat perquè si es cobra, es faci a tot Espanya i s'apliqui quan el turista passi la frontera.

Poca incidència a Girona

El gerent de l'Associació d'Hostaleria de la Costa Brava, Martí Sabrià, va assegurar que la taxa turística ha tingut molt poca incidència i que el nombre de queixes que han tingut no arriba a l'1 % perquè l'impost és "molt petit i les estades són molt curtes", amb la qual cosa el preu que s'ha de pagar és "poc significatiu".

Sabrià va demanar que els diners recaptats es gastin en el territori, "però més enllà del Circuit de Catalunya", en referència a que la Generalitat va anunciar fa mesos que el Circuit de Montmeló, que acull el Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1, rebrà uns 5 milions de la recaptació d'aquest any.

Per la seva banda, el portaveu d'Associació Hotelera de Salou-Cambrils-La Pineda (Tarragona), Javier Roig, ha destacat que, encara que a ningú no li agradi un nou impost, "abans de la mort, caldrà intentar curar el malalt", en referència a la necessitat de promocionar el sector.

També ha assenyalat que la gestió de l'impost la fa l'empresa privada de "manera gratuïta" perquè l'aplica, el recapta i el liquida trimestralment.

Roig va explicar que la seva associació ha acostat posicions perquè sector públic i privat decideixin junts, en una comissió, on s'invertirà el percentatge de recaptació que els correspongui al seu àmbit territorial.

Fonts de la Generalitat han explicat que, tal com estava previst, la taxa turística no ha tingut cap incidència sobre el flux turístic, ja que Catalunya segueix sent la destinació líder a Espanya i durant aquest últim any ha crescut per damunt de la mitja espanyola.