L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) invertirà aquest any 55.342 euros en actuacions de manteniment i millora de les lleres de rius i rieres de la demarcació de Girona. Concretament, a territori gironí es faran un total de set actuacions, la majoria de les quals a l'Alt Empordà, en el marc de les actuacions que farà l'Agència arreu de Catalunya, fins a 28, amb un pressupost de 200.000 euros.

En territori gironí, qui més es beneficiarà de les intervencions de l'ACA serà Peralada. En total, s'hi faran tres actuacions, dos al riu Muga i un al Manol. En els dos primers casos, es farà la retirada de les canyes, de restes vegetals i de residus cap a l'abocador; i la retirada de vegetació emergent, residus i arbres; amb uns pressupostos de 21.500 i 11.500 euros respectivament. Al Manol, es treurà el material vegetal arrossegat, i tindrà un cost de 6.048 euros.

La resta d'actuacions seran a Cornellà del Terri (retirada de brossa i material vegetal mort a la riera Comanell per 6.280 euros); Darnius (tala d'arbres de grans dimensions al riu Ricardell per 2.582 euros); la Cellera de Ter (retirada de la vegetació emergent al la riera d'Osor per 4.032 euros); i Vilajuïga (també retirada de vegetació emergent a la riera de Vilajuïga per 3.400 euros).

Segons informaven ahir des de l'ACA, el programa de manteniment i conservació de les lleres dels rius i rieres es duu a terme per garantir i assegurar les bones condicions de desguàs de les lleres públiques, mitjançant "una adequada gestió de la vegetació de ribera i la neteja dels elements vegetals que poden acumular-se a l'espai fluvial per motius naturals és essencial per minimitzar els riscs per als béns i les persones en episodis de fortes precipitacions i riuades".