Les comarques de Girona tenen detectats 4.633 nous casos de demència, un 58,3% dels quals amb Alzheimer, segons dades del Registre de Demències de Girona del Servei Català de Salut que es va posar en marxa el 2007.

Aquesta informació es va donar a conèixer ahir en la presentació d'un cicle de conferències que es farà aquest novembre per conscienciar la població sobre les malalties neurodegeneratives i les conseqüències que tenen a pacients i famílies, coincidint amb la propera Marató de TV3. L'organització va a càrrec de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), juntament amb especialistes, investigadors i associacions centrades en millorar la vida als pacients.

Conscienciar la població

Sota el títol "Les malalties neurodegeneratives: què en sabem?, cap a on anem?", professionals de l'ICS i l'IAS, sota el paraigües del Departament de Salut, i amb la col·laboració d'organitzacions vinculades a la investigació, la docència i la millora de la qualitat de vida de les persones afectades i les seves famílies, volen contribuir a divulgar i conscienciar la població sobre què són i quines conseqüències tenen aquestes malalties. El cicle, que se celebrarà a l'auditori Josep Irla, a l'edifici de la Generalitat a Girona, s'inclou dins de la línia estratègica del Projecte CIMS que promou les accions conjuntes de l'ICS i de l'IAS dirigides a la participació ciutadana.

El programa consta de quatre sessions, dedicades a les malalties neurodegeneratives, més prevalents: l'Alzheimer (14 de novembre), el Parkinson (18 de novembre), l'Esclerosi Lateral Amiotròfica, ELA (25 de novembre) i l'Esclerosi Múltiple (28 de novembre). La prevalença de les malalties neurodegeneratives a la Regio Sanitària de Girona se situa entre el 12 i el 15% en majors de 65 anys.

Cada taula del cicle estarà integrada per un equip multidisciplinar de professionals. Les xerrades comptaran amb la participació de neuròlegs especialistes en la patologia objecte de la xerrada, a més de professionals d'altres disciplines que també intervenen en el procés de la malaltia, com ara professionals d'infermeria, fisioterapeutes i neuropsicòlegs, així com associacions de malalts i familiars de malalts.

El cap de servei de Neurologia de l'ICS-IAS, Secundino López-Pousa va explicar també que el 70% de les demències es detecten quan la malaltia està en una fase lleu. La xifra resulta significativa si es té en compte que fa 25 anys només passava en el 2% dels casos.

Un altre aspecte que cal continuar treballant és la conscienciació de la societat davant aquestes famílies. Per López-Pousa, "cal entendre que la malaltia és del pacient però també de la resta de la comunitat i aquest és el gran canvi a assolir els pròxims anys".

Les quatre conferències

La primera de les sessions, que se celebrarà el 14 de novembre, serà la dedicada a la malaltia d'Alzheimer. Segons dades del Registre de Demències de Girona (ReDeGi), del Servei Català de la Salut, des es va posar en funcionament l'any 2007 a la Regió Sanitària de Girona s'han registrat 4.633 nous casos de demència, dels quals un 58,3% són malalts d'Alzheimer. Una de les dades més rellevants és la mitjana de temps entre l'inici dels símptomes i el moment del diagnòstic, uns 2,4 anys.

El 18 de novembre el cicle tractarà el Parkinson, una malaltia neurodegenerativa crònica i progressiva que afecta al cervell, i més concretament a les estructures encarregades del control i de la coordinació del moviment, així com del manteniment del to muscular i de la postura. La malaltia és deguda a la mort precoç de les neurones que fabriquen una substància química, anomenada dopamina, que és essencial per a què els moviments es realitzin de manera àgil, efectiva i harmònica. La malaltia de Parkinson, que predomina més en homes, és rara en persones menors de 40 anys. A Catalunya hi ha uns 20.000 malalts afectats i a Girona més de 2.000.

El 25 de novembre, es parlarà sobre l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), una malaltia degenerativa de tipus neuromuscular que afecta les neurones encarregades de la motricitat. És incurable i només existeix un tractament, que allarga uns mesos la supervivència dels pacients. Es presenten d'un a dos casos per cada 100.000 habitants i any, que en el cas de Girona vol dir de 7 a 14 pacients nous cada any. S'estima que a Catalunya hi ha unes 400 persones afectades.

El 28 de novembre la sessió estarà dedicada a l'esclerosi múltiple, una malaltia del sistema nerviós central que afecta el cervell, la medul·la espinal i els nervis òptics. L'esclerosi múltiple és la causa més freqüent de discapacitat neurològica no traumàtica en adults joves. Es diagnostica entre els 20 i 40 anys d'edat.