L'edició de 2014 de la Guia Michelin, que es va presentar ahir a la nit, ha mantingut la seva màxima qualificació, tres estrelles per al Celler de Can Roca de Girona i les dues estrelles per a Les Cols d'Olot i el Miramar de Llançà. També conserven una estrella els onze restaurants gironins que ja la tenien (Casamar, La Cuina de Can Simon, Ca l'Enric, Ca l'Arpa, L'Aliança, La Llar, Mas Pau, Bo.Tic, Massana, Fonda Xesc, Els Tinars, Les Magnòlies i Els Brancs).

El regust gironí el va deixar la bona nova per a l'Albert Adrià, germà de Ferran Adrià i criat gastronòmicament a ElBulli. La sofisticació de 41º i el concepte de tapes creatives de Tiquets van merèixer una estrella cada un.

La Guia Michelin Espanya & Portugal 2014, que es va presentar al Museu Guggenheim de Bilbao, inclou 25 nous establiments amb estrelles. En total són 171 establiments els distingits- 8 tenen tres, 19 restaurants dos i 144 tenen una-, enfront dels 158 de 2013.

Malgrat la situació econòmica, que dificulta la gestió dels restaurants gastronòmics, Espanya no ha perdut cap "Déu" del seu Olimp de triestrellats. És més, suma el Diverxo de David Muñoz, encara que deixi fora per disgust de molts Mugaritz (Errenteria, Guipúscoa), Santceloni (Madrid) o ABaC (Barcelona), que enguany figurava com a favorit en moltes travesses.

Si en la guia de 2013 hi havia 17 restaurants amb dues estrelles, ara se sumen El Portal del Hotel Echaurren, a Ezcaray (La Rioja), on oficia als fogons Francis Paniego, i MB a Guía de Isora, a l'hotel Abama a Santa Cruz de Tenerife, amb Erlantz Gorostiza als fogons. Aponiente (El Port de Santa María, Cadis) i Ángel León, es queden amb una estrella malgrat els pronòstics.

A Paniego, que ha actualitzat la cuina tradicional que preparava la seva mare Marisa a Ezcaray, se li reconeix que "ha madurat seves tècniques aconseguint barreges coherents, perceptibles i ben fusionades amb la història que el plat ens vol explicar" i a Gorostiza la seva "excel·lent cuina basada en la gran qualitat dels seus productes, tractats amb bons coneixements tècnics i detalls innovadors".

En el grup de les dues estrelles, els responsables de la guia fan esment a tres casos especials succeïts al tancament de l'edició: el tancament de Can Fabes a Sant Celoni per problemes econòmics, al qual diuen que recorden i trobaran a faltar, la marxa de Diego Guerrero del Club Allard (Madrid) i el trasllat de Dani García a l'hotel Puente Romano de Marbella (Màlaga).

Catalunya, més novetats

La llista dels restaurants amb una estrella Michelin s'amplia a 144 amb 22 nous establiments repartits per tota la Península.

Catalunya concentra el major nombre de novetats en aquesta categoria. A Barcelona, el llegat "bullinià" té premi per partida doble, ja que dos dels projectes més representatius d'Albert Adrià, 41º i Tiquets, aconsegueixen sengles estrelles.

El primer per "les seves 41 sofisticades creacions, combinació de snacks, cocktails i begudes, que sorprenen" i el segon per proposar "un homenatge a les tapes en cinc barres temàtiques que destaquen per la seva gran creativitat".

Se sumen al restaurant L'Ó de Jordi Llobet a Sant Fruitós de Bages (Barcelona), Les Moles de Jeroni Castell a Ulldecona (Tarragona), i Malena, a Gimenells (Lleida), amb les noves tecnologies aplicades a les brases per Josep Maria Castaño.

La Comunitat Valenciana compta amb quatre nous restaurants d'una estrella : El Poblet (València), de Germán Carrizo i Carolina Lourenço, sota la batuta gastronòmica del triestrellat Quique Dacosta ; Monastrell (Alacant) i la cuina mediterrània de Maria José San Román ; BonAmb (Xàbia) d'Alberto Ferruz, i Cal Paradís, en Vall d'Alba (Castelló) de Miguel Barrera.

A Astúries la Guia Michelin de 2014 ha distingit La Salgar (Gijón), en el qual oficia Esther Manzano, de la mà del seu germà i dues estrelles Michelin Nacho Manzano, i Arbidel (Ribadesella), amb el cuiner Jaume Uz.

A Toledo se sumen les novetats de La Casa del Carme, a Olías del Rey, amb el xef Iván Cerdeño, i Terra, a l'hotel Valdepalacios de Torrico, de la mà de José Carlos Fuentes.

Completen la llista Árbore da Veira (la Corunya), La Botica de Miguel Ángel Cruz a Matapozuelos (Valladolid), l'Hospedería El Batán de María José Meda a Tramacastilla (Terol), i el restaurant Alejandro a Roquetas de Mar (Almeria), on Pablo Vega recupera l'estrella perduda en la passada edició.

Malgrat els canvis d'ubicació, els barcelonins Gaig i l'Angle i Zaranda (Mallorca), conserven la seva estrella perquè mantenen les seves prestacions.

Portugal suma dos restaurants en aquesta categoria, en recuperar Joachim Koerper l'estrella per Eleven de Lisboa, i l'And Vineyards (Montemor- o- Novo, Évora) de Miguel Laffan.