Els Mossos d'Esquadra van confirmar que ahir es van localitzar morts deu cavalls i tres cabres en un tancat de Vilamalla, situat a prop de l'ajuntament del poble, que serien propietat d'un dels familiars de l'home que presumptament va matar a trets un altre jove d'ètnia gitana el dia de Tots Sants a les portes del cementiri de Figueres.

En principi, els autors de la matança serien familiars de la víctima que haurien accedit a la quadra aquesta passada nit de dissabte a diumenge. El cuidador del tancat va ser qui hauria trobat els animals morts aquest diumenge al matí i va avisar a quarts de dotze els Mossos d'Esquadra. De moment, els agents estan investigant els fets.

El crim va ocórrer el passat 1 de novembre, dia de Tots Sants, quan dos homes de clans gitanos es van embrancar en una acalorada discussió a l'interior del cementiri de Figueres.

Els responsables del clan van fer fora del cementiri els dos homes que estaven discutint, que van seguir la baralla a les portes del recinte, on un d'ells va treure una petita arma de foc amb la qual va disparar el seu oponent, provocant-li la mort. La víctima hauria rebut fins a deu trets al tòrax.

Des de l'homicidi l'ambient entre la comunitat gitana de Figueres és tèrbol i els clans enfrontats han donat senyals de violència amb atacs a dos habitatges i l'ocupació d'altres. Dissabte 7 de novembre una desena de persones van destrossar la casa d'un dels germans del suposat assassí.

Fonts properes al cas van informar llavors que el grup de deu persones va aconseguir burlar els controls policials i accedir a l'habitatge d'un dels germans del suposat autor del crim, a Santa Llogaia d'Àlguema, on van provocar importants destrosses. L'assalt es va produir cap a les 18.00 hores quan un grup de deu persones, pel que sembla familiars de la víctima, van arribar a les portes del domicili en una furgoneta.

Quan aquest grup va accedir a l'habitatge no hi havia ningú al seu interior, ja que la majoria de membres del clan al qual pertany el suposat autor del crim havien abandonat les seves cases per evitar represàlies, segons les mateixes fonts.

També hi va haver problemes a Sils i Vidreres ja que es va detectar que la família del pressumpte agressor va buscar refugi a les urbanitzacions de Vallcanera i La Globa ocupant diverses cases.

El dimarts 9 de novembre un grup de persones va assaltar un altre habitatge del clan Cortés a Vilamalla, el número 47 del carrer Llevant, a la zona el polígon, que va ser regirada de dalt a baix.

Les destrosses materials van ser nombroses però, com en l'anterior ocasió, no hi havia ningú a l'interior de la casa quan els familiars de la víctima tirotejada van rebentar la porta del garatge per accedir a l'immoble. L'aïllament de la casa va permetre als assaltats actuar a voluntat. De fet, la propietària de l'habitatge del costat explicava que feia anys que a la vivenda no hi vivia ningú de forma permanent tot i que hi entrava i en sortia gent constantment. La veïna va assegurar que feia temps hi havia viscut un matrimoni gran, possiblement vinculat a la família.