La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar ahir que el curs 2014-2015 el sistema educatiu català tindrà mil noves places de mestres i professors i passarà de les actuals 64.073 a 65.073.

Rigau va fer aquest anunci al Parlament de Catalunya, on va donar a conèixer detalls del pressupost del Departament d'Ensenyament per a l'any vinent, que inicia un canvi de la tendència a la baixa vigent des de 2010.

Tanmateix, Rigau va descartar que aquestes noves places s'ofereixin mitjançant oposicions ja que la llei de pressupostos no ho permet. Per tant, es tractarà d'interins i substituts. A més, la consellera va assegurar que a partir del curs que ve també es cobriran les jubilacions.

Fins i tot amb el miler més de places de mestre i professor, Catalunya no recupera el nivell de docents que es va trobar la consellera quan va arribar al Govern, el 2010, any en el qual a Catalunya treballaven 67.054 mestres.

El pressupost total del Departament d'Ensenyament per a l'any vinent se situa en 4.147,4 milions d'euros -pels 4.139,4 milions d'aquest 2013-, un fet que suposa un lleuger increment del 0,2 per cent.

D'altra banda, la consellera va informar als diputats d'un nou sistema de finançament per construir escoles, segons el qual s'abonen les obres a mesura que es realitzen per tal d'estalviar tot el possible. Fins ara, quan es decidia la construcció d'un centre educatiu, es desplaçava la inversió econòmica de la construcció i el seu futur manteniment a l'Institut Català de Finances a l'espera que comencessin els treballs, la qual cosa suposava que aquestes partides no estaven a disposició del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. "Ara es començarà a pagar les obres a mesura que es van executant", va explicar la consellera, dient que permetrà tenir una bossa de diners disponible d'uns 15 milions durant els pròxims 4 anys. Segons dades facilitades ahir per la consellera, els 320 centres escolars programats l'any 2010, i que tenien un cost de construcció de 1.291,7 milions, han tingut un cost final assumit pel Departament de 4.539,9 milions. "La supressió del manteniment substitutiu dels lloguers de centres a Infraestructures de la Generalitat permetrà realitzar el programa de Reforma, Ampliació i Millora de centres educatius (RAM) i començar a fer noves obres el 2015", va precisar la consellera.

Rigau va denunciar que la reducció de les transferències finalistes per part de l'Estat és del 98% i que s'ha passat dels 147,2 milions d'euros de l'any 2010, que es destinaven a serveis complementaris, als 2 milions previstos per a 2014.

Finalment, la màxima responsable de la Conselleria d'Ensenyament del Govern d'Artur Mas va reconèixer que "no són els pressupostos que mereix Catalunya perquè no tenim el finançament que es mereix Catalunya".

Transport i menjador

Pel que fa a la partida de transport i menjador escolar, aquesta augmenta un 7% respecte el 2013, passant de 118,1 milions d'euros aquest any a 126,1 el 2014. Rigau va aprofitar aquest punt per remarcar que amb aquest increment el Departament ha complert amb la seva promesa que cap alumne amb necessitats alimentàries severes es quedarà sense beca menjador i amb la possibilitat de concedir beca del 100% del cost del menjador.

Ensenyament també va especificar que tot i les dificultats per elaborar i executar els pressupostos d'aquests últims anys, es compleixen els compromisos amb els concerts educatius.