Unes 28 persones, residents del bloc d'apartaments el Pla del Roc de la Molina, a Alp (Cerdanya), han resultat intoxicades amb símptomes relacionats amb la gastroenteritis. L'alcalde del municipi, Ramon Moliner, ha detallat que el brot hauria començat durant els últims dies de l'any 2013 i que podria estar causat per beure aigua contaminada del pou privat del qual s'abasteix el bloc d'apartaments. Els afectats - gran part d'ells persones de fora del municipi- van ser ateses a l'hospital de Puigcerdà i algunes d'elles van haver de ser ingressades. No obstant això, Moliner ha afirmat que la majoria ja han rebut l'alta mèdica i evolucionen favorablement. Ara s'està a l'espera dels anàlisis de l'aigua.

L'alcalde d'Alp ha explicat a l'ACN que el brot es va originar durant els darrers dies del passat 2013, el 30 o 31 de desembre. A partir de llavors, els inquilins d'aquest bloc d'apartaments que es troben a tocar de les pistes de l'estació de la Molina i que s'utilitzen majoritàriament com a segones residències o es lloguen durant les festes i altres dates destacades, van començar a patir símptomes relacionats amb la gastroenteritis. Els 28 afectats van ser atesos a l'Hospital de Puigcerdà amb vòmits, diarrees, mal de panxa o problemes derivats de la deshidratació. Moliner ha explicat que alguns d'ells van haver de quedar-se ingressats a l'hospital tot i que, actualment, la gran majoria d'ells ja ha rebut l'alta mèdica.

Des del consistori creuen que la principal causa d'aquesta intoxicació seria l'aigua del pou privat que abasteix el bloc. "No es pot assegurar del tot perquè encara falten els resultats dels anàlisis però el punt comú que compartien totes les persones és l'aigua que surt del pou privat. Creiem que podria estar contaminada", ha apuntat el batlle. Per això, i fins que no arribin els resultats, el consistori ha aconsellat a tots els inquilins que no beguin ni utilitzin aquesta aigua. "Des del consistori hem encarregat anàlisis, també ho ha fet Sanitat i la comunitat d'apartaments per esbrinar l'origen i solucionar-ho", ha comentat.

Moliner ha assegurat que es tracta de la primera vegada que succeeix un problema d'aquestes característiques al municipi. Segons el batlle, hi ha altres edificis que també utilitzen aigua de pous privats i cal evitar crear polèmiques. "No s'ha de criminalitzar l'aigua de pou, és totalment correcte si està convenientment tractada", ha subratllat. Els Mossos d'Esquadra han explicat que ja s'ha obert una investigació per esclarir els fets.