Reduir la presència de peixos exòtics de l'Estany de Banyoles en benefici de la recuperació d'espècies autòctones amenaçades ha estat una de les fites que des del Consorci de l'Estany es va fixar en el marc del projecte Life en els quatre anys de durada. Un objectiu "ambiciós i complex", segons els seus responsables, que valoren satisfets la feina feta del que ha estat un projecte experimental. Les xifres de balanç són aquestes: més de 100.000 peixos exòtics eliminats i més de 20.000 d'autòctons alliberats. Les actuacions, però, també han permès la recuperació de la tortuga d'estany -se n'han introduïdes 130 i se n'han eliminat 580 d'exòtiques- o l'adquisició de 2.750 m? de terrenys agrícoles.

El desembre es va acabar el projecte Estany Life + Natura, el segon concedit per la Unió Europea al Consorci de l'Estany i amb un tercer que ha començat aquest gener. Banyoles es converteix així en un dels pocs territoris a aconseguir-ho i en part és gràcies al fet que el seu entorn natural, protegit per la Xarxa Natura 2000 i a la llista RAMSAR, compta amb una gran biodiversitat que a nivell comunitari s'ha cregut necessari conservar i potenciar.

Aquest últim Life, ideat com un projecte experimental que servís d'utilitat per a la gestió d'altres espais d'interès, ha permès ampliar els coneixements i perfeccionar les tècniques per al control d'espècies exòtiques amb mètodes com ara la pesca elèctrica, les xarxes i grans trampes. L'objectiu final ha estat reduir la presència d'espècies invasores per afavorir la reintroducció i proliferació de les autòctones amb una clara voluntat de trobar de nou l'equilibri.

El cas més il·lustratiu és el dels peixos. Les espècies exòtiques com el black-bass o la carpa, introduïdes des del 1910 per la pesca esportiva, s'han convertit en la gran amenaça dels peixos autòctons fins al punt de posar en risc la seva supervivència. Si l'any 1950 hi havia un 55% d'espècies autòctones i un 44% d'exòtiques, la proporció en els últims anys ha passat a ser de l'1% en el primer cas i del 99% en el cas de les invasores. Aquest desequilibri ha comportat l'extinció de peixos com l'espinós i el confinament d'altres espècies com la bagra i el barb de muntanya, que ara gràcies al Life han tornat a guanyar terreny.

Per aconseguir-ho, ha calgut eliminar més de 100.000 peixos exòtics en quatre anys. Els treballs s'han concentrat sobretot a reduir fins a un 75% els grans exemplars de perca americana i un 90% el de les carpes, de més de 60 centímetres de llargada. "Hem retirat els més depredadors, agressius i amb més capacitat reproductora amb la idea que els exemplars més petits puguin conviure amb els autòctons", explica el director tècnic del projecte, Miquel Campos, que recorda que sempre més hi haurà peixos exòtics a l'estany però que cal mantenir-los a ratlla perquè no facin recular les poblacions autòctones.

El pas següent ha estat la reintroducció de peixos autòctons: s'han alliberat més de 20.000 ?exemplars, sobretot barbs de muntanya. Aquest peix i la bagra són dues espècies clau per a la recuperació d'una altra espècie amenaçada, la nàiada, un mol·lusc.