Banyoles ha guanyat en coneixement de l'evolució urbanística i de la història recent de la ciutat gràcies a la integració del fons personal d'un dels arquitectes de l'Ajuntament, Francesc Figueras i de Ameller (Banyoles, 1902-1992), al seu Arxiu Municipal. El material inclou projectes, plànols i fotografies que permeten resseguir la transformació que ha viscut la capital del Pla de l'Estany des del primer terç del segle XX.

El fons personal de qui va ser arquitecte municipal durant quaranta-quatre anys -entre 1928 i 1972- està pendent de ser inventariat a l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, servei que acull la secció històrica de l'arxiu de Banyoles. De moment, no és possible quantificar el nombre d'elements donats ja que encar no s'han inventariat, però sí l'extensió que ocupa: prop de trenta-vuit metres lineals de documentació.

Entre ella hi ha plànols, algunes fotografies i els projectes de nombrosos projectes urbanístics realitzats a la ciutat. Dels més destacats en sobresurten els banys vells -un projecte datat de 1937-, els camps de futbol vell i nou de Banyoles, el Grup escolar Rafael de Campalans, la remodelació de diverses places -com ara la del Carme, la del Monestir o la dels Turers-, les obres realitzades a la Pia Almoina l'any 1945 o a l'antiga Escola d'Arts i Oficis dels bombers banyolins.

Però l'arxiu de Francesc Figueras també dóna compte de treballs particulars de construcció, de reforma i de remodelació que va dur a terme en diferents cases i masies. En aquest cas, es tracta de vivendes datades entre les dècades dels anys 30 i 80, les quals estan situades tant a Banyoles com a la resta de la comarca.

Tot aquest material s'ha anat integrant a l'Arxiu Municipal de Banyoles al llarg del segon semestre de 2013, entre els mesos de juliol i desembre. El seu estudi ofereix la possibilitat de conèixer l'evolució urbanística de la capital del Pla de l'Estany durant el segle passat.