El nou Hospital dOlot i comarcal de la Garrotxa també acollirà els serveis de salut mental que ara es fan al carrer al carrer Castellà i Llovera Així, el nou centre tindrà 500 m2 destinats a consultoris pel tractament de la salut mental. En conserqüènvia, el Centre de Salut Mental d'Olot es podrà fer servir per d'altres usos. La ubicació de les patologies mentals al nou centre va ser avançada per Carles Puig (director de l'Hospital) a Ràdio Olot.

La centralització de les patologies de la ment s'afegirà a l'impacte que suposarà el canvi d'ubicació dels serveis que ara es donen a l'Hospital Sant Jaume al centre. En tot cas el nou centre amb uns 27.000 m2 i tres vegades mes gran que l'actual disposarà d'espais de reserva. Per exemple hi haurà 34 consultes (10 més que ara), però hi ha espai per 50; hi haurà 5 quiròfans, però només se'n faran servir tres, dos dels quals estaran equipats amb filtres d'alta resolució per evitar contaminacions.

Tot i que no es farà servir en la seva totalitat, el nou hospital tindrà en l'espai i la llum natural són alguns dels avantatges més destacats del nou equipament. El sistema arquitectònic permetrà desplaçaments horitzontals (sense ascensors) i circuïts diferenciats per a professionals i per a visitants.

En general serà molt més còmode perquè hi haurà moltes habitacions individuals i quan hi hagi coincidència no existirà la clàssica cortina d'hospital. Hi hauran mampares que no arribaran al sostre per poder deixar passar la llum, però preservaran la intimitat.

Tot i l'augment de la superfície global es farà ús de menys habitacions. La causa és que els centres hospitalaris tendeixen a reduir el temps de recuperació de les intervencions quirurgiques.

Les sales de part disposen de bany assistit i de llum natural perquè les mares tinguin coneixemet del temps. S'hi podran fer parts naturals.

La previsió és que el canvi d'ubicació és dugui a terme en un sol cap de setmana. En aquest moment previst per d'ara a 5 mesos, reforçaran els serveis que en alguns moments seran paral·lels.

Les autoritats mèdiques faran una campanya informativa sobre el canvi.