El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha decidit cessar el director gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Joaquim Casanovas, i l'ha nomenat nou gerent de la Regió Sanitària de Barcelona del Servei Català de la Salut (CatSalut), segons una publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

El conseller també va rellevar el seu cap de gabinet, Jaume Tort, que era personal eventual com a càrrec de confiança, i l'ha nomenat nou director de l'Organització Catalana de Trasplantaments del Servei Català de la Salut, en substitució de Pere Àngel Montserrat, segons altres resolucions publicades també avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Fonts del Departament de Salut van confirmar ahir aquests relleus i els han atribuït a una reestructuració de funcions, encara que no van informar de qui rellevarà Casanovas al capdavant de l'ICS, una gran empresa pública que gestiona els vuit grans hospitals de Catalunya, 286 centres de salut i un altre centenar d'equipaments sanitaris.

Tanmateix, segons apuntava dijous el diari El País, és possible que el lloc de Casanovas l'ocupi Pere Soley, que fins ara era el gerent de l'ICS a la zona Territorial de Barcelona Nord. Aquest diari també apunta a que el relleu s'ha fet perquè Casanovas "no estava imprimint la velocitat desitjada per Ruiz als proectes de canvi que té previstos per l'ICS".

Salut també va indicar que Casanovas de moment compatibilitzarà els dos càrrecs fins que es faci efectiva la baixa com a director gerent de l'ICS, un fet que arribarà "en qüestió de dies".

Crítiques del sindicat

El sindicat Metges de Catalunya, majoritari entre els facultatius, va mostrar ahir la seva satisfacció per la marxa de Casanovas de l'ICS i ha confiat en que "comporti la fi de l'etapa més funesta de l'empresa", ja que considera que durant el seu mandat "s'ha maltractat al col·lectiu mèdic" amb una rebaixa salarial d'al voltant d'un 30%. En un comunicat, el sindicat de metges reconeix el tarannà "afable" i "cordial" de Casanovas amb els representants dels treballadors, però qualifica de "nefast" el seu mandat al capdavant de l'ICS, del que ha destacat la "retallada salarial mèdica, la progressiva reducció de la plantilla, la proliferació dels contractes en precari i el tancament de llits hospitalaris i centres d'atenció continuada".

El sindicat també ha denunciat que amb Casanovas al capdavant de l'ICS s'han incrementat "substancialment" les llistes d'espera, malgrat haver tancat l'exercici de 2012 amb superàvit.

Metges de Catalunya va ressaltar que, des del nomenament de Casanovas com a gerent de l'ICS el 2011, el pressupost per a l'atenció primària ha disminuït un 13,3% i el dels hospitals públics un 7,7%, una circumstància que ha suposat, segons el sindicat, "la no renovació dels equipaments clínics amb un procés d'obsolescència sense precedents".

El sindicat també va subratllar que durant el mandat de Casanovas "s'ha accelerat el procés de fragmentació de l'ICS en diferents empreses filials, amb autonomia de gestió i personalitat jurídica pròpia", que el sindicat ha rebutjat reiteradament, ja que sospita que "el projecte servirà per eludir els mecanismes de control de la despesa pública".