Del dret a decidir al dret de petició. És un pas més que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet per encarar la seva decisiva campanya de 2014. L'entitat ha apostat per seguir esgotant les vies legals per aconseguir la independència de Catalunya, i ha vist en el dret de petició una nova escletxa jurídica a la qual agafar-se si l'Estat acaba prohibint la consulta del 9 de novembre.

En un acte celebrat al Centre Cultural la Mercè de Girona, la delegació gironina de l'ANC va desgranar el mecanisme d'aquest tripijoc jurídic: consisteix en una recollida massiva de signatures arreu del territori català i en diverses fases en la qual els ciutadans poden demanar a títol individual que es pugui celebrar un referèndum d'autodeterminació.

L'ANC vol convertir aquest mecanisme en un bot salvavides per si l'Executiu espanyol acaba impedint la consulta, ja que el dret de petició -que està reconegut a la Constitució espanyola, a l'Estatut i al dret internacional- legitimaria el Parlament de Catalunya a fer una declaració unilateral d'independència.

La sala principal del Centre Cultural la Mercè de Girona es va omplir de gom a gom per assistir a la presentació d'aquesta campanya i de la resta d'actes que l'ANC ha previst per al 2014. Primer va ser el simpatitzant de l'entitat Sergi Font, i després la presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell des de Barcelona a través de videoconferència els que van remarcar que aquest 2014 és "un any decisiu" per iniciar el camí cap a la independència.

Ambdós van destacar que l'objectiu principal és que la consulta es pugui celebrar en la data fixada per la majoria de grups polítics del Parlament, però van donar valor al dret de petició ja que consideren que és un element legítim de democràcia directa. La jurista Magda Oranich -que també va aparèixer a través de les pantalles de La Mercè-, va explicar que la recollida de signatures no deixa de ser una escletxa legal més, un "camí pacífic i democràtic" que els ciutadans han d'utilitzar per poder decidir el seu futur.

La campanya portarà el títol "Signa un vot per la independència" i comença avui amb una primera gran recollida de signatures. A Girona l'ANC tindrà paradetes a la Rambla, a la plaça Independència o a la plaça Catalunya entre altres. Els signants hauran de ser majors de 16 anys i l'entitat serà la dipositària de les firmes i l'encarregada d'entregar-les al Parlament.

Diversos fronts

En l'acte d'ahir l'ANC també va exposar que les principals línies estratègiques que seguirà aquest any, entre les quals hi ha la de consolidar i ampliar la majoria social, internacionalitzar el procés i crear estructures d'estat. Sobre el primer punt, els membres de l'ANC veuen necessari fer que el procés sigui inclusiu, democràtic i que impliqui com més col·lectius millor.

L'Assemblea pretén assolir aquest últim objectiu amb una campanya específica dirigida a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona -que compten amb més població escèptica o contrària a la independència-.

Per llançar el missatge de secessionisme cap a l'exterior, l'ANC ha preparat "De Catalunya al món", una campanya per sensibilitzar els mitjans internacionals sobre la qüestió catalana.

Sens dubte però, la campanya més contundent és la que planteja accions de desobediència civil i pacífica consistent en la "desconnexió d'alguns mecanismes de l'Estat", per exemple el fet de negar-se a pagar impostos a Madrid -a través de l'anomenada sobirania fiscal.

L'acte de la Mercè va comptar amb la participació de l'escriptor Josep Maria Fonalleras, que va reflexionar sobre la falta d'un projecte per part dels unionistes que contrasti i rebati els arguments dels independentistes. El grup de música altempordanès De Calaix, format per Mireia Mena, Gemma Pla i Lurdes Rimalló, va amenitzar la vetllada amb el seu estil de nova polifonia tradicional catalana