Troben un niu de vespa asiàtica a Ripoll

Els Agents Rurals ja han retirat el rusc, que està inactiu i es trobava a 15 metres dalt d'un roure

14.01.2014 | 15:31
Troben un niu de vespa asiàtica a Ripoll
Troben un niu de vespa asiàtica a Ripoll

Els Agents Rurals han confirmat que el niu localitzat a Ripoll és de vespa asiàtica. Aquest matí, membres del cos han retirat el rusc, que estava a la zona nord-est de la capital del Ripollès, a la carretera de Vallfogona. Gràcies a la inspecció que han fet, han comprovat que dins del niu no hi ha exemplars de vespa i que, per tant, està inactiu. Per això, no ha calgut injectar cap tipus de verí abans de procedir a baixar-lo de l'arbre. El niu es trobava dalt d'un roure, a 15 metres d'alçada. Aquest és el segon niu d'aquesta espècie invasora que es localitza a les comarques gironines, després del que es va trobar a Sant Privat d'en Bas (Garrotxa)

El niu enretirat fa uns quaranta centímetres de diàmetre, té forma de pilota, una llargada de 70 centímetres i estava inactiu. Les femelles fecundades ja havien marxat per hivernar i moltes obreres ja havien mort, per la qual cosa ja no suposava cap risc pel que fa a la dispersió de l'espècie en el moment actual, ja que aquests nius a l'hivern queden totalment abandonats i no es tornen a ocupar mai més. El fet de tenir-lo, però, servirà als tècnics del Departament d'Agricultura com a prova pilot per testar les millors tècniques d'eliminació i extreure informació sobre el comportament d'aquesta espècie.

El Departament d'Agricultura ha mantingut vàries reunions amb el sector apícola per donar resposta a la preocupació dels apicultors pel que fa a la vespa velutina, la vespa invasora de grans dimensions originària d'Àsia que s'ha detectat recentment a les comarques de l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Selva.

Així, entre els diferents punts acordats, destaca el compromís de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat pel que fa a l'adquisició de noves trampes per fer-ne distribució abans de la propera "eclosió" de vespes. Ja s'ha anunciat la col·locació per aquest 2014 de 400 trampes més pel territori que s'afegeixen a les 500 que ja estan posades. Així mateix, el departament està acabant de tancar un protocol en què es concretarà el pla d'actuacions per minimitzar els danys causats per la vespa velutina a l'apicultura i la biodiversitat.

Com que Catalunya es troba en la fase inicial d'expansió de la vespa asiàtica, les actuacions previstes consistiran a informar, formar i fomentar la col·laboració ciutadana, lluitar contra els adults solament en zones d'eixams conflictius en època de reproducció o dispersió a partir del juliol fins al final de la temporada, així com eliminar els nius a partir del juny i fins a l'octubre.

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema