En 27 anys de democràcia municipal només 8 dones s'han compromès amb càrrecs electes a l'Ajuntament de Santa Pau. Es tracta de Sílvia Domènech (2012), Carme Salvador(2011), Maria Teresa Farrés (1987-1991), Carme Domènech, Maité Egea. Teia Roca i Ester Badosa. La presència femenina a l'Ajuntament ha estat estudiada per l'actual cap de l'oposició, la convergent Ester Badosa, la qual ha publicat un treball sobre les dones i l'Ajuntament a la revista municipal Croscat.

Badosa, ahir, va explicar que la voluntat del treball és animar les dones a implicar-se en els àmbits polítics del municipi. Per això, els reportatges inclouen entrevistes, en les quals les consultades expliquen la seva experiència a l'Ajuntament.

En concret, Badosa explica els motius que les van motivar a presentar-se i el repte que va representar per a elles formar part d'una candidatura. També parla dels resultats de l'experiència i de la satisfacció per la feina feta. Badosa considera que el poc nombre de dones en comparació amb el d'homes que hi han a les llistes dels pobles, indica que encara hi ha poca predisposició per part de les dones a implicar-se en responsabilitats públiques. Ara, segons ella, les dones han augmentat la seva presència al consistori. A Santa Pau, de les 7 regidories que hi han, 3 són ocupades per dones.