L'Audiència de Girona ha condemnat a dos anys i mig de presó Joel Pérez, l'home que va calar foc al pis on la seva mare vivia de lloguer a Cassà de la Selva. Tot i que durant el judici l'acusat va assegurar no recordar res del dia dels fets -el 4 d'agost del 2011- el tribunal el condemna basant-se en les declaracions de diversos testimonis. De fet, segons recull la sentència, aquell dia Pérez va admetre haver incendiat l'habitatge "perquè li duia molts mals records". Inicialment el processat s'enfrontava a divuit anys, però l'Audiència li rebaixa substancialment perquè li estima una eximent incompleta d'embriaguesa. Ara bé, sí que l'obliga a pagar més de 22.000 euros pels desperfectes de les flames.

Els fets que ara s'han sentenciat es remunten al dia 5 d'agost del 2011. Pérez no només es va asseure a la banqueta dels acusats de l'Audiència per haver provocat l'incendi, sinó també perquè aquell mateix vespre va intentar robar diners al seu padrastre amenaçant-lo amb un ganivet. Per tot això, el fiscal li demanava una pena de 18 anys de presó.

Tot i que durant el judici el processat va declarar no recordar res, perquè aquell dia havia begut una quantitat ingent de vi, l'Audiència el condemna basant-se en les declaracions dels testimonis. En concret, la d'una assistent social i la d'un sergent de la Policia Local de Cassà. Segons recull la sentència, el dia dels fets, el mateix acusat els va admetre haver calat foc al pis de la seva mare "perquè li duia molts mals records".

De fet, aquesta no era la primera ocasió que Pérez en feia alguna a l'habitatge. I és que, el dia abans, s'havia atrinxerat durant hores a dins del pis (uns baixos situats al carrer Provincial). La situació va provocar que hagués d'intervenir la policia per desallotjar-lo.

El tribunal considera provat que l'acusat va ser, doncs, l'autor de l'incendi. El foc es va declarar pels voltants de les vuit del vespre, va afectar diverses estances del pis i el va calcinar totalment. A més, com recull la sentència, "la fumarada que va provocar la combustió es va enfilar pel forat de l'escala" i va obligar a desallotjar una quinzena de veïns.

Greu impulsivitat

A l'hora de condemnar Pérez, el tribunal li estima una eximent incompleta d'embriaguesa. De fet, el processat feia anys que era addicte a l'alcohol i a les drogues, i això li feia tenir conductes "autodestructives i una greu impulsivitat". Aquell 5 d'agost al vespre, a més, aquests trets se li van accentuar, perquè Pérez havia begut "vi en abundància". Tant, que fins i tot els metges que el van atendre van fer constar a l'informe que "impressionava el seu estat d'intoxicació", com recull la sentència.

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, condemna el processat a dos anys i mig de presó pel delicte d'incendi amb la concurrència de l'eximent incompleta. En matèria de responsabilitat civil, el tribunal obliga Joel Pérez, que ara té 38 anys, a pagar 22.326 euros al propietari de l'habitatge on la seva mare vivia de lloguer pels desperfectes que van provocar les flames al pis.

Absolt de la temptativa de robatori

Pel què fa a la temptativa de robatori al seu padrastre, l'Audiència de Girona absol el processat d'aquest delicte. Com que l'única prova que hi havia era la declaració que va fer el padrastre en instrucció, però durant el judici aquest va dir no recordar res dels fets, el tribunal conclou que no hi ha prou base per condemnar Joel Pérez.

La sentència no és ferma i, en un termini de cinc dies, es pot presentar recurs davant del Tribunal Suprem.