Els operaris de la constructora han reprès avui els treballs d'ampliació de l'escola Alzina Reclamadora de Fontcoberta, al Pla de l'Estany, unes obres aturades ara fa nous mesos quan l'empresa va entrar en suspensió de pagaments. La setmana passada ja hi van haver els primers moviments amb l'entrada de material i avui els treballs s'han concentrat en la nova cuina. La directora del centre, Lurdes Rimalló, celebrava la represa tot dient que esperen que el calendari es pugui complir. La idea és que per Setmana Santa es puguin fer les obres a la part vella, que enllaçaran amb els espais de nova construcció, com és el menjador, i el setembre que ve poder començar el curs amb tot acabat.

Han passat nou mesos des que les obres es van aturar per la suspensió de pagaments de l'empresa constructora. La situació, però, es va poder desencallar el setembre passat quan un jutge va ordenar l'entrada de l'empresa adjudicatària en concurs de creditors, fet que va permetre que la mateixa empresa anunciés posteriorment que podia reprendre la feina. La previsió era que els treballs comencessin abans que acabés el 2013 però finalment no ha estat fins a aquesta setmana, quan els operaris han reprès les obres.

La setmana passada ja hi van haver els primers moviments amb l'arribada de material. També es va obrir el vial que havia quedat tancat durant tot aquest temps per a veïns, usuaris de l'escola, l'escola bressol i la zona esportiva que hi ha molt a prop, obligant als veïns que vivien a uns 100 metres a fer gairebé un quilòmetre per poder-hi accedir.

Aquestes obres, llargament reivindicades davant el creixement de població dels últims anys, permetran al centre disposar de tres noves aules, despatxos, una cuina i un menjador nou, així com una biblioteca municipal que s'obrirà al públic quan no hi hagi activitat al centre educatiu. "Tenir les obres a mig acabar ha estat com tenir el caramel i no poder-te'l menjar", assenyalava aquest matí la directora de l'escola, Lurdes Rimalló, que celebrava la represa de les obres. Ara la comunitat educativa espera que es pugui complir el calendari pactat amb el Departament d'Ensenyament on s'estableix que per Setmana Santa les obres arribin a la part vella per enllaçar amb els espais nous i que el trasllat es pugui enllestir durant l'estiu.

"Quan estigui tot acabat estarem amb més bones condiciones", reconeix la directora, que posa l'exemple del menjador, on els alumnes han de menjar per torns perquè no hi caben tots. També destaca la millora d'espais comuns així com l'ampliació de la biblioteca que donarà servei a tot el poble, ja que s'obrirà als ciutadans fora de l'horari escolar.

L'arribada de 80 noves famílies en tres anys

Feia més de deu anys que el municipi reclamava l'ampliació de l'escola, tal com recorda el seu alcalde, Joan Estarriola. Actualment el centre té 196 alumnes i la instal·lació de dos barracons, una prova de l'augment demogràfic que ha experimentat aquest municipi amb cases de nova construcció. En els últims tres anys, han arribat 80 famílies noves. Actualment, la llar d'infants, que està just al costat de l'escola, està plena i la mitjana de naixements és de fins a 14 nadons a l'any. "Ja està bé que vinguin més persones però ens feia por que el poble anés creixent i que s'haguessin d'anar fent bonys a l'escola", reconeix l'alcalde.

Un altre de les millores de les obres, que tenen un cost d'1,7 MEUR, és la creació d'una nova entrada per on passara els alumnes més grans. L'autocar també podrà aparcar a aquesta zona nova i per tant es "descongestioanarà" l'entrada principal, situada just davant d'una plaça sense sortida on els pares estacionen els vehicles per deixar els fills.