Els pantans gironins estan un 30% més plens que fa un any

L'embassament de Susqueda és el que presenta més bon estat a aquestes alçades, ja que està al 90%

24.01.2014 | 14:55
Susqueda és el panta que està més ple del territori gironí, ja que arriba gairebé al 90%.
Susqueda és el panta que està més ple del territori gironí, ja que arriba gairebé al 90%.

Els embassaments de les conques internes gironines estan en un estat molt millor que ara fa un any. Segons les dades que va oferir ahir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els pantans de la demarcació gironina estan un 30% més plens que l'any passat, un percentatge que supera el del conjunt de Catalunya, on la situació és un 25% millor que a finals de gener del 2013. Amb aquest volum d'aigua, la Generalitat preveu que es poden garantir totes les demandes ordinàries per a un període d'entre 15 i 16 mesos.

El pantà de Susqueda és el que més ple està a dia d'avui, a un 88,8% de la seva capacitat total (233 hm3), un registre que és un 31% millor que l'any passat, quan es trobava al 57,72%. El seu estat actual també millora considerablement les mitjanes dels últims cinc i deu anys, que se situaven en valors del 77,8 i el 49,5% respectivament.

El de Sau, que no està ubicat a la demarcació però que sí que té repercussió a terres gironines, es troba actualment al 68,52%, quan fa un any estava al 40,25%. El registre actual és lleugerament inferior a la mitjana dels darrers cinc anys, que és del 69,71%; però superior a la dels últims 10 anys, que és del 59,08%.

L'embassament de Boadella, per la seva banda, està a un 75% de la seva capacitat total (61,1 hm3). Aquest volum d'aigua és un 31% superior al d'ara fa un any, i també supera de llarg a la mitjana dels darrers cinc anys (un 17% superior) i dels últims 10 (un 21% més ple).
Així, en conjunt, a la demarcació gironina els pantans registren un volum de 366,18 hm3 dels 459,36 totals que pot emmagatzemar, quan l'any passat el volum d'aigua era de 227,88 hm3. En el conjunt de Catalunya, els embassaments estan al 79% de la seva capacitat (549 hm3), un 25% més que fa un any (54% i 375 hm3).

Tot i que aquestes xifres, segons l'ACA, han de garantir l'abastiment d'aigua durant 15 o 16 mesos si es donés el cas d'una sequera, des de l'entitat també recordaven que "cal continuar amb ús eficient de l'aigua i seguint amb l'estalvi assolit fins a la data".

Previsió de neu

D'altra banda, Protecció Civil ha passat la prealerta del pla Neucat a la fase d'alerta per la previsió de nevades al Pirineu i Prepirineu per avui. S'esperen gruixos de neu de fins a cinc centímetres a cotes de 600 metres i al vessant nord podrien arribar als vint centímetres.

A partir de la matinada i durant la jornada d'avui està previst que les nevades s'estenguin a les comarques del Ripollès, Berguedà i Solsonès. En un primer moment podria nevar a totes les cotes i, amb el pas de les hores, anirà pujant a cota 1.400, excepte al vessant nord del Pirineu, on es preveu que pugui nevar a qualsevol cota.

Alhora, el vent també s'ha d'intensificar i afectarà gran part del territori, especialment l'extrem sud i el nord, amb creixent intensitat fins demà, quan la previsió indica que afectarà tot el territori amb molta força. El vent bufarà de component nord i oest i les ratxes de vent més fortes s'assoliran a les cotes més elevades. De fet, en aquestes cotes es poden assolir cops de més de 125 km/h.

En conseqüència, la mala mar pot provocar onades de més de 2,5 metres d'alçada (maregassa) a l'Alt i Baix Empordà durant la matinada. El temporal marítim s'intensificarà durant la jornada d'avui i afectarà tota la Costa Brava. Les zones més afectades seran el cap de Begur i al nord del Cap de Creus on les onades podrien arribar puntualment als quatre metres d'alçada, amb una notable mar de fons del nord.. Es preveu que demà la mala mar només afecti el nord del Cap de Creus.

Enllaços recomanats: Premis cinema