El Departament d'Ensenyament exigeix el nivell C1 al professorat interí per impartir classes de llengües estrangeres a Secundària, un requisit que la Conselleria ja havia avançat i que ahir va confirmar, publicant l'ordre pertinent.

L'exigència d'un major domini de la llengua estrangera -anglès, francès, alemany o italià- s'aplicarà al professorat que estigui inscrit a la borsa de treball d'Ensenyament. Però aquest nou requisit no afecta només els docents que s'incorporen a aquesta borsa, sinó també als que portin entre un i tres anys impartint un idioma estranger. En aquests últims casos, el Departament dóna tres cursos de temps -fins a acabar el curs escolar 2016-2017- perquè els docents puguin millorar la seva formació i adequar la seva titulació a les noves exigències de la Generalitat.

Excepció: 3 anys d'experiència

Fins ara, es demanava el nivell B2, una titulació que la Conselleria d'Irene Rigau ha apujat al C1 o nivell superior del Marc Europeu Comú de Referència (MECR) per a les llengües. La mesura, però, no afectarà el professorat que acrediti un mínim de 3 anys d'experiència impartint l'assignatura de llengua estrangera, els quals podran continuar fent classes amb el nivell B2.

Des que el Departament d'Ensenyament va donar a conèixer les seves intencions, els docents i els seus representants han criticat la pèrdua de recursos destinats a la millora de la seva formació o l'encariment de les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI). Ahir, la Conselleria va dir que facilitarà la incorporació dels professors a cursos de les EOI o la seva inscripció a proves per obtenir el certificat C1, donant-los preferència sobre altres aspirants. Ensenyament també va deixar clar que als professionals que no puguin acreditar aquest nivell -situació en la qual ara es troben 49 docents a Catalunya- se'ls suprimirà l'especialitat a la borsa de treball. També va informar que els que no tinguin un mínim de 12 mesos d'experiència -ara n'hi ha 60- perdran l'especialitat de llengua estrangera a la borsa de treball, tot i poder seguir treballant en d'altres; pel que fa als professors sene aquest bagatge que ara estiguin impartint l'assignatura, ho podran continuar fent fins que acabi el seu nomenament.