Recta final del judici contra l'acusat d'assassinar d'una ganivetada un menor de 15 anys a Lloret de Mar. No hi ha hagut canvis i totes les parts han elevat a definitives les seves qualificacions provisionals. El fiscal i l'acusació particular han mantingut la demanda de 20 anys de presó per al processat, Ludwig Alexis Thiebaud.

Per a ells no hi ha dubte que l'acusat va cometre un assassinat quan, aquella matinada del 17 de juliol del 2011, va enfonsar la navalla a l'axila de la víctima, sense que el menor tingués cap opció de defensar-se. La defensa, per la seva banda, sosté que s'ha de condemnar Thiebaud a 11 mesos de presó per un homicidi imprudent amb els atenuants d'embriaguesa i por insuperable.

"Sento allò que va passar aquella nit, mai ho vaig voler; les meves sinceres disculpes als pares i a la germana". Amb aquesta frase de l'acusat, que ha fet ús del seu darrer torn de paraula, s'ha tancat el judici per l'apunyalament que va acabar amb la vida del menor de 15 anys a Lloret de Mar (Selva).

A partir d'aquesta tarda, els nou membres del jurat popular -set homes i dues dones- es retiraran a deliberar per emetre el seu veredicte. Les tesis de les acusacions i la de la defensa són diametralment oposades: mentre per al fiscal i l'advocat de la família és clar que es tracta d'un assassinat en tota regla, l'advocat de Thiebaud rebaixa substancialment aquesta pretensió fins a l'homicidi imprudent.

El fiscal, Víctor Pillado, ha aprofitat els informes per subratllar davant del jurat que, aquella nit del 17 de juliol del 2011, el processat va anar a buscar brega. Per a ell, totes les proves apunten clarament a un assassinat. L'acusat va atacar la víctima amb una navalla, aprofitant que el menor estava desarmat i tenia els braços alçats per intentar posar pau.

Per al fiscal, a l'hora de tombar la versió que acusat i víctima es barallaven, és significatiu que a les ungles de la víctima no hi hagués cap rastre d'ADN de l'acusat. Durant l'informe, a més, Víctor Pillado ha volgut subratllar que no és de rebut sostenir que Ludwig Alexis Thiebaud va punxar el menor sense voler.

Per això, fins i tot en dues ocasions, s'ha referit als atemptats comesos per ETA i ho ha comparat amb el cas de Lloret (cosa que ha indignat la defensa). Segons Pillado, quan hi ha una bomba, encara que les víctimes siguin al lloc per casualitat, acaben ferides o mortes. I quan es té una navalla a la mà -com en el cas que es jutja- les conseqüències hi són igual.

L'advocat de l'acusació particular, Carles Monguilod, també ha sostingut que el crim s'ha de condemnar com un delicte d'assassinat. Monguilod, durant els informes, ha volgut fer incís en què, tot i que el menor tenia un tall al dit polze, aquest era "intranscendent" perquè no prova en cap moment que s'hagués pogut defensar.

"No eren escolanets"

Per la seva banda, l'advocat de la defensa, Manel Mir, ha insistit en què no hi ha proves concloents per declarar Thiebaud culpable d'assassinat. D'entrada, el lletrat ja ha deixat clar que el seu client no és "cap terrorista", i que el cas de Lloret de Mar no es pot comparar amb un atemptat, perquè "no hi té res a veure".

Per a la defensa, tampoc és significatiu que no es trobés ADN de l'acusat a les ungles de la víctima. Segons la seva tesi, això s'explicaria perquè, com que els dos es barallaven, el menor l'estava atacant amb cops de puny i les ungles, doncs, li quedaven amagades.

Manel Mir també ha posat en entredit que la víctima, a l'hora de rebre la ganivetada, volgués posar pau, perquè podria tenir els braços alçats amb intenció d'agredir Ludwig Alexis Thiebaud.

Durant els informes, l'advocat ha recordat que el grup de menors no eren, precisament, uns "escolanets" perquè aquella nit estaven colpejant turistes amb cinturons. A més, Mir ha recordat que, segons va explicar un dels amics de la víctima al judici, el mateix menor l'havia trucat aquella nit dient-li que vingués perquè anirien a buscar estrangers.

Per últim, l'advocat ha sostingut que Thiebaud sí que va sentir "pànic" aquella matinada en veure's acorralat per un grup de tres menors (segons va dir el mateix acusat durant la seva declaració). Mir, a més, ha subratllat que, si el processat hagués estat conscient que havia mort el noi de 15 anys, aquella nit no hauria anat a dormir a l'hotel i l'endemà, abans de marxar de Lloret, hauria fet compres i dinat al municipi selvatà.

Els informes de les parts s'han allargat durant hores. Aquesta tarda, el jurat popular rebrà les instruccions i l'objecte del veredicte i es retirarà a deliberar.