Per millorar-ne la seguretat

Els municipis de la C-17 reclamen més inversions

L'alcalde de Ripoll recorda que hi ha 23 quilòmetres de la carretera on s'han d'evitar les esllavissades

30.01.2014 | 07:32
L´alcalde de Ripoll, Jordi Munell, al centre en la trobada d´ahir dimecres amb tretze alcaldes més.
L´alcalde de Ripoll, Jordi Munell, al centre en la trobada d´ahir dimecres amb tretze alcaldes més.

Els alcaldes dels municipis per on passa el corredor viari i ferroviari de la C-17 es van reunir ahir dimecres a Ripoll per reclamar a les administracions més inversions per millorar-ne la seguretat i també la connectivitat, sobretot pel que fa al tram pendent de desdoblament de la C-17 a Ripoll i el desdoblament de la R3 de Rodalies fins a Vic. Fa dos mesos, la quinzena d'alcaldes van signar a Granollers una declaració on acordaven anar plegats per treballar conjuntament en les potencialitats econòmiques d'aquest eix i avançar en els projectes estratègics. Ahir van acordar crear quatre comissions de treball on es buscarà també la participació d'empreses i la societat civil.

Els alcaldes del corredor de la C-17 insisteixen en la necessitat d'unes inversions que permetin millorar la seguretat i la connectivitat d'un eix que consideren cabdal per al desenvolupament i progrés econòmic. Entre les obres que consideren prioritàries, destaca el tram pendent de desdoblar de la carretera a Ripoll, que ha de connectar amb l'N-260, i molt especialment els trams pendents de desdoblar de la línia de rodalies R3 entre Montcada i Ripoll i les millores entre Ripoll i Puigcerdà.

Segons va explicar l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, la previsió del Ministeri de Foment de fer el desdoblament per trams es veu amb bons ulls des del territori ja que, entre altres coses, veuen "assumible" que l'Estat pugui invertir-hi els 30 milions d'euros que costarà l'obra. Ara bé, el que sí reclamen es que hi hagi un calendari.

Per la seva banda, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, va recordar que els 23 quilòmetres de la C-17 acumulen un seguit d'incidències -el més greu un accident mortal amb quatre membres d'una mateixa família i fa pocs dies una esllavissada que no va provocar ferits- que demostren la necessitat de millores urgents. En aquest sentit, va recordar que hi ha pendent un estudi, que es preveu que estigui llest a principis de març, que definirà les actuacions que caldran dur a terme. Des de Ripoll consideren que caldria millorar aspectes com ara la protecció del congost per evitar noves esllavissades o reduir el revolt. Per altra banda, l'alcalde també va explicar que ja s'ha reparat la zona on hi va haver l'última esllavissada i també es preveu millorar la senyalització per evitar que es tornin a produir més accidents.

Quatre comissions de treball

En la reunió d'ahir dimecres, on hi havien assistit els alcaldes de 14 municipis afectats per a C-17 -Puigcerdà, Ripoll, Olot, Torelló, Manlleu, Vic, les Franqueses del Vallès, Granollers, Canovelles, Lliçà d'Amunt, Lliçà de Vall, Parets del Vallès, Montmeló i Mollet (només va faltar la Garriga- es va acordar la constitució de les quatre comissions de treball que avançaran en quatre àmbits estratègics com són infraestructures, indústria, turisme i formació professional. La idea és fomentar també la participació amb empresaris i representats de la societat civil amb els deu projectes fixats, entre els quals hi ha el mapa de polígons de la C-17.

La trobada, que va tenir lloc al Museu Etnogràfic, és la segona que organitzen després que el 27 de novembre signessin a Granollers l'anomenada "Declaració de la C-17" per promoure, defensar i enfortir l'activitat econòmica al voltant d'aquesta via. L'objectiu és fer de la C-17 un espai de "motor i de solució" per a la sortida de la crisi econòmica.

La pròxima trobada entre alcaldes està previst que es relaitzi a Vic entre els mesos de març i abril. Segons l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, "aquesta és la força que podem fer el conjunt d'alcaldes del territori".

Enllaços recomanats: Premis cinema