El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), ha organitzat la participació de setze empreses productores i exportadores de fruita, en el certamen més rellevant d'Europa dedicat a la fruita i les hortalisses, Fruit Logística, que se celebra a la capital alemanya del 5 al 7 de febrer. El saló està considerat líder mundial en aquest sector i les empreses catalanes participants es presenten a la fira com a integradores d'un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d'Europa.

Segons destaca el Departament d'Agricultura, l'objectiu d'aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l'establiment de nous contactes comercials. En la darrera edició del certamen hi van participar 2.566 expositors representants de 78 països, amb una afluència de 58.000 visitants procedents 130 països, de l'àmbit de la comercialització, la importació i la distribució.

La delegació catalana comptarà amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí, acompanyat del conseller delegat de PRODECA i director general de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Jordi Bort, del director general de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament, Josep Maria Monfort, i de la Delegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Mar Ortega.

Les empreses participants són Actel SCCL de Lleida, Afrucat de Lleida, Afrucat - Oki de Lleida, Baró e Hijos SL d'Albatàrrec (Segrià), Central Distribuidora de Frutas y Hortalizas de Barcelona,

Copa Trading SA de Miralcamp (Pla d'Urgell), Dasben de Lleida, Efoodprint Services SL de Juncosa (Les Garrigues), Font Badia SL - Fruites Font de Torres del Segre (Segrià), Fruits de Ponent SCCL de Lleida, Frutas Diego Martinez de Barcelona, Frulesa de Vilanova de la Barca (Segrià), IGP - Girona Fruits SCCL de Bordils (Gironès), IGP - Giropoma SL d'Ullà (Baix Empordà), Kopfsalat Trade SL de Barcelona i Viyefruit SA d'Alcarràs (Segrià)

Com a novetat, en aquesta edició PRODECA organitza unes trobades empresarials amb operadors de fruita d'Orient Mitjà i Amèrica del Sud, en l'espai de l'estand 'Catalunya Meeting Point.

Tot i l'àmplia representació estrangera, Alemanya és el país de més influència d'aquesta fira, i també el principal mercat de destinació de les exportacions catalanes de fruita, seguit de França, Itàlia, Portugal, Grècia, els Països Baixos, i Bèlgica. Els països de l'Est d'Europa en pera i fruit de pinyol i els països àrabs en poma han evolucionat cap a una demanda a l'alça en els últims anys. La fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l'economia del país i un dels pilars de la seva internacionalització.

Exportacions

En cinc anys, Catalunya ha incrementat un 58% les vendes de fruita de pinyol a l'exterior, desbancant Itàlia com a líder en exportacions i la fruita catalana està present en les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat. A octubre de 2013, les exportacions de poma se situaven en 58.906 tones, les de pera en 68.879 tones, les de préssec en 158.810 tones, i les de nectarina en 152.741 tones.

Pel que fa als mercats de destinació de les exportacions de fruita de Catalunya, els principals són França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Rússia i els Països Baixos, tot i que Orient Mitjà també és una destinació que està adquirint importància en els darrers anys.

Fruitcentre, centre de recerca en fructicultura

En el marc de Fruit Logistica, el conseller presidirà dimecres, a les 10:30 hores , l'acte de presentació de La nova oportunitat de R+D+i per a fruites i verdures; l'IRTA-Fruitcentre, que se celebrarà a l'Estand Catalunya-PRODECA.

Fruitcentre és una nova infraestructura, iniciada el 18 de setembre del 2009 i inaugurada per Josep Maria Pelegrí el passat 24 de setembre 2014, està situada al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL), al turó de Gardeny, ubicat al terme municipal de Lleida.

Es tracta d'un centre de recerca - amb infraestructures experimentals i de serveis i equips humans i materials escaients - amb la missió de generar i aplicar el coneixement tècnic i científic amb un enfocament multidisciplinar i de visió global de la cadena de valor de la fruita des del cultiu fins el consumidor. En el Framework Programme 7 de la Unió Europea (UE) ja es recomana passar de l'enfocament predominant fins ara de 'from farm to fork' al 'from fork to farm' donant preponderància a les necessitats del consumidor.

Fruitcentre suposa una construcció de 8.500 metres quadrats, en una parcel·la de 4.200 metres quadrats. El pressupost total és de 14.292.847,01euros, finançats per la UE, a través dels fons FEDER, i l'IRTA, a parts iguals.

SmartFruit IPM International Congress

D'altra banda, tindrà lloc al Palau de Congressos de Montjuïc, a Barcelona, SmartFruit IPM International Congress, una iniciativa conjunta del Departament, els productors de fruita i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris, que naix amb l'objectiu d'incrementar el valor de la producció en tota la cadena.

Es tracta d'un congrés internacional que reunirà del 2 a 4 de febrer, productors agraris, assessors, serveis fitosanitaris i investigadors de diferents punts del món a l'entorn de la gestió integrada de plagues, amb l'objectiu d'aprofundir en una agricultura sostenible mediambientalment i econòmica.

La coincidència de dates de SmartFruit IPM International Congress i Fruit Logistica permet que, durant una setmana, Europa esdevingui un atractiu per als professionals del sector fructícola, que, en l'eix Barcelona - Berlín, poden fer-se una idea completa de la producció més avançada i la comercialització d'un dels sectors més dinàmics de l'economia europea.