Girona aporta nou oficines a l´agència tributària catalana, que obrirà ´aviat´

Giraut afirma que, juntament amb les altres Diputacions, permetrà oferir "un servei integral de finestreta única"

31.01.2014 | 09:06
Girona aporta nou oficines a l´agència tributària catalana, que obrirà ´aviat´
Girona aporta nou oficines a l´agència tributària catalana, que obrirà ´aviat´

PROPOSTA PER AL 2014El president de la Diputació, Joan Giraut, va anunciar ahir que Girona aportarà la xarxa d'oficines del Xaloc a l'Agència Tributària Catalana i ja va avançar que aquest febrer la Generalitat i les quatre diputacions catalanes presentaran públicament la nova agència, "una estructura d'estat" i un dels "pilars fonamentals" del procés sobiranista.

La Diputació de Girona aportarà, segons el seu president, Joan Giraut, nou oficines de la xarxa de municipis Xaloc -que gestiona els impostos locals- de la futura Agència Tributària de Catalunya, la posada en marxa de la qual es farà "aviat".

Giraut es va referir inicialment al febrer com el mes en què arrencaria aquesta nova entitat, encara que després va preferir deixar la data en l'aire davant possibles contratemps de calendari. El president de la Diputació de Girona va explicar que formen part "del conveni marc per a la creació de l'Agència Tributària de Catalunya".

Segons Giraut, l'aportació de les nou oficines del Xaloc, al costat de la que realitzin la resta de diputacions catalanes, permetrà oferir "un servei integral de finestreta única".

Respecte a la creació d'aquesta nova entitat, Giraut ha indicat que Catalunya necessita "estructures d'Estat" i que l'Agència Tributària és "un dels pilars fonamentals".

El president de la Diputació de Girona va fer aquestes manifestacions en el marc del balanç que va fer ahir del seu primer any en el càrrec, després de substituir Jaume Torramadé, implicat en un cas de presumptes abusos sexuals.

Joan Giraut també ha estat imputat per prevaricació i actuació contra l'exercici de la llibertat sindical arran d'apartar del departament de comunicació el seu responsable per la seva implicació en la causa contra Torramadé.

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va admetre que no ha pogut acabar amb "l'espiral de polèmica" que envolta la corporació un any després d'assumir el càrrec. El president, però, va contrastar la sensació que es viu al carrer i als mitjans de comunicació amb la que hi ha a dins la Diputació, que ha definit de "tranquil·litat i consens" entre els partits i també entre els treballadors.

Giraut, que va evitar fins i tot anomenar el cap de Protocol, Josep Maria Amargant, va reconèixer ser "conscient" que ell mateix podria haver evitat la situació actual. "Però el seu cost, al meu lleial entendre, no feia cap favor a la transparència que necessita la institució", va remarcar el president, reiterant la voluntat de no tapar-se més els assumptes foscos entre els uns i als altres. "Per això, n'assumeixo personalment les conseqüències judicials i polítiques", va subratllar Giraut, en referència a l'enfrontament que manté obert amb Amargant, i que ja l'ha obligat a declarar davant del jutge. Giraut ahir també va rebutjar tornar a parlar del cas dels assessors, que es troba en fase d'instrucció judicial per la denúncia d'un sindicat.

Confiança reforçada

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va estar acompanyat de dos vicepresidents, Miquel Noguer i Miquel Calm. Giraut va assumir el càrrec amb el vot de confiança de Convergència Democràtica i d'Unió Democràtica -partit al qual pertany-, "una confiança que s'ha reforçat a mesura que han anat passant els mesos, i així m'ho ha fet sentir la direcció dels dos partits, els diputats de CiU i també, dins de la discrepància política, quan ha calgut, els diputats del PSC i d'ERC", va assenyalar.

Un dels objectius durant aquest exercici, segons el president, ha estat sortir del pla econòmic financer en què es trobava la Diputació "i ho hem aconseguit, estem per sota del 75 % de deute; l'entitat està totalment sanejada, compleix estrictament el marc regulador i gràcies a aquesta estabilitat pressupostària podem ajudar més i millor els ajuntaments de la demarcació".

El president de la Diputació de Girona, després de passar balanç, també va voler mirar cap endavant. Per a aquest 2014, Giraut va assegurar que la política de l'acció de govern vindrà marcada pel "continuisme" i ja es va posar deures, concretats en un decàleg de prioritats a acomplir. A més de l'Agència Tributària, que és un dels principals objectius, el llistat de Giraut per als propers dotze mesos també inclou potenciar la transparència de la Diputació de Girona i seguir ajudant els gironins per superar els atzucacs de la crisi.

Pel que fa a les diferents àrees d'acció, Joan Giraut va voler destacar el servei sociosanitari de Teleasistència, que serveix per millorar la seguretat a les llars, així com l'ajut a 2.800 escolars de casa nostra per aprendre a nedar, els 700.000 € per millorar l'eficiència energètica a 99 pobles o la incidència en la prevenció d'incendis a boscos i marges de carreteres, "actuant ràpid quan ha calgut, com en el cas de l'incendi del Baix Empordà".

També va fer referència als organismes autònoms, com Dipsalut, que ha culminat la instal·lació de 747 desfibril·ladors automàtics als 221 municipis amb el programa "Girona, territori cardioprotegit", que ja ha salvat 11 vides, o el programa "Salut i Crisi", que té l'objectiu de pal·liar els efectes de la crisi sobre la salut dels gironins i que aquest 2014 s'ampliarà fins a 1.700.000 € per incidir, sobretot, en la pobresa energètica. A més la corporació mantindrà l'aportació de 6 milions d'euros a les 134 llars d'infants gironines per fer-se càrrec de les seves despeses de funcionament o engegarà un nou programa d'ajudes als emprenedors més joves.

Entre d'altres, el decàleg també inclou accions de promoció. En aquesta línia, es crearà el nou segell "Girona qualitat" per distingir productes de la terra o, a través del Patronat de Turisme, naixeran tres nous clústers: de cultura, luxe i enograstronomia.

Enllaços recomanats: Premis cinema