Girona és una de les nou províncies on pugen els delictes violents el 2013

El tràfic de drogues s'incrementa en un 14,6 % i en canvi, els robatoris amb força cauen en un 11,7%

31.01.2014 | 07:36
Les dades són de tots els cossos policials.
Les dades són de tots els cossos policials.

CRIMINALITAT DEL 2013El Ministeri d'Interior fa balanç de la criminalitat del 2013 i si bé a la província de Girona els delictes i faltes baixen en un 2,7% en canvi, hi ha un tipus de delinqüència que va a l'alça, la violenta. Es dóna el cas a més que de les 52 províncies d'Espanya, només nou experimenten l'increment i Girona n'és una.

La delinqüència violenta no dóna treva als cossos policials que operen a les comarques de Girona. Mostra d'això és que durant l'any passat, aquest tipus de delictes no van deixar de créixer sinó que es va passar dels 1.494 casos del 2012 a 1.557. Es tracta d'un increment del 4,2 % d'aquest tipus de fets delictius.

Una tendència però que no és general a tot Espanya, com recull el Balanç de Criminalitat del 2013 elaborat pel Ministeri d'Interior. Si no que la demarcació de Girona es troba entre les úniques nou províncies on els delictes violents van a l'alça respecte al 2012. Les altres zones de l'Estat espanyol on l'indicador de la delinqüència violenta té els cossos policials més ocupats són les de Cadis, Osca, Terol, Segòvia, Albacete, Conca, Ceuta i Melilla -aquestes últimes, ciutats autònomes.

Una altra dada que tenen en comú totes les nou províncies és que el robatori amb violència i intimidació també puja. A la de Girona es va passar de 1.038 casos el 2012 als 1.125 de l'any passat, el que suposa un increment del 8,4%.

Els robatoris amb violència i intimidació són aquells on els agressors actuen amb intimidació i amenacen amb armes, navalles, persones que regenten una botiga per exemple. En aquesta tipologia de fets hi ha els atracaments. Entre els casos del 2013 un de destacat es va produir durant l'agost a Sant Feliu de Pallerols, on dos ciclistes van atracar l'oficina de la sucursal del Banc Popular de la plaça del Firal de Sant Feliu de Pallerols. Van lligar l'empleat de banca i van encanonar-lo així com endur-se un important botí. Un altre atracament destacat i que també es va produir en una sucursal bancària va ser a Bescanó el 10 d'abril. Un home armat amb una pistola va atracar l'oficina del Banc Sabadell de Bescanó al matí a plena llum del dia i va amenaçar els treballadors de l'entitat bancària així com obligar-los a donar diners de la caixa forta. En total es va endur al voltant de 41.000 euros.

Pel que fa als altres indicadors analitzats en el Balanç de la Criminalitat cal destacar que els delictes i faltes es van reduir en un 2,7% en un any. Durant el 2012 se'n van produir 43.078, mentre que l'any passat, 41.894. Un altre delicte que va anar a la baixa són els robatoris amb força, que van caure en un 11,7%. De 10.641 casos el 2012 se'n van assolir 9.394 durant el 2013.

En aquesta categoria també cal ressaltar els que són robatoris amb força en domicilis Aquí hi hauria els assalts violents i robatoris en habitatges que, segueixen sacsejant les comarques de Girona. Van caure en un 10,5% en un any. Mentre que el 2012 es van comptabilitzar 3.714 casos, durant el 2013, en van ser 3.323.

Més tràfic de drogues

Dia sí, dia no els cossos policials que operen a la província informen que han comissat droga, especialment marihuana, en algun punt del territori gironí. Els detinguts per aquest tipus d'infracció penal, del tràfic de drogues també van a l'alça i el balanç de criminalitat recull que és la infracció penal que més va créixer durant l'any passat a la província de Girona, en un 14,6%. Dels 403 casos del 2012 es va arribar a 462 entre el gener i el desembre de l'any passat.

Una altra tipologia de delictes que recull l'estadística del Ministeri de l'Interior de l'any passat és la dels homicidis dolosos i assassinats consumats. L'any 2013 va acabar amb deu casos d'assassinat a la província de Girona, tot i que segons Interior -amb dades pendents de consolidar- en compta set.

Enllaços recomanats: Premis cinema