El Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà de Castelló d'Empúries continuarà en funcionament durant aquest 2014. Això ha estat possible gràcies a un acord entre el Departament d'Agricultura, la Diputació de Girona i l'associació IAEDEN-Salvem l'Empordà que permetrà mantenir les instal·lacions a ple rendiment, amb els tres treballadors a jornada completa. Tot i això, els responsables tenen clar que el futur del centre, que aquest 2013 ha rebut uns 900 animals, passa per reubicar-lo en una altre emplaçament. "El proper mes de febrer farem una reunió per definir la ubicació i el pressupost però ja estem treballant per obtenir finançament", ha explicat la membre de la IAEDEN, Marta Ball-llosera.

Després del sotrac l'estiu del 2013 amb l'anunci del tancament del Centre de Fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, el Departament d'Agricultura, la Diputació de Girona i l'associació IAEDEN-Salvem l'Empordà han aconseguit arribar a un acord que permetrà que les instal·lacions funcionin a ple rendiment durant tot aquest 2014. Durant els darrers mesos, les tres institucions havien assegurat el manteniment a mig gas de les instal·lacions amb un dels tres dels treballadors contractat a jornada completa mentre els altres dos feien mitja jornada.

Ara, després de diverses reunions, s'ha aconseguit confirmar i consensuar la continuïtat del centre durant tot aquest any. "Estem molt contents i il·lusionats perquè en només cinc o sis mesos s'ha aconseguit que torni a funcionar al 100%", ha assegurat Ball-llosera. Durant aquest 2013, el centre ha rebut i visitat el mateix nombre d'animals que l'any anterior, uns 900. "Veurem aquest 2014, de cara a la primavera i estiu que és la temporada més forta, com van les coses però ens dóna molta tranquil·litat saber que podrem continuar treballant", ha afegit la portaveu del centre.

Tot i aquesta bona notícia, els responsables tenen clar que aquest any serà "dur i complicat". D'una banda, des de la IAEDEN continuen buscant finançament per mantenir les instal·lacions i, a més, tenen clar que el centre s'ha de reubicar en una altra localització. "És totalment necessari reubicar-lo, no hi ha alternativa. Actualment no es pot ampliar ni fer cap mena de modificació, a més, el centre es troba en unes condicions obsoletes", ha afirmat la membre de l'entitat ecologista.

Per aquest motiu, tal i com s'havia avançat ara fa uns mesos, l'associació treballa per trobar una nova localització i definir els costos que suposarà el canvi d'emplaçament. "Seguim amb converses amb el Departament d'Agricultura i Ramaderia i la Diputació de Girona per intentar que el canvi de localització sigui factible de cara al 2015", ha afirmat Ball-llosera. En aquests moments estan sobre la taula diverses ubicacions possibles però no s'ha acabat de concretar cap.

Nous reptes

"Quan encara no hi havia crisis la Generalitat ja buscava nous emplaçaments i mai es va tirar endavant, ara creiem que serà més difícil però esperem aconseguir-ho", ha assegurat. De moment, la IAEDEN ja està en contacte amb entitats, donants i institucions que estan interessats en el projecte, aportarien capital, i està previst que es faci una reunió el proper mes de febrer per acabar de definir-ho. "Esperem que durant el primer trimestre d'aquest any ja tinguem decidit la nova ubicació i el pressupost", ha afegit.

D'altra banda, des del centre tenen clar que el canvi d'emplaçament obre una gran porta cap a la dinamització de les instal·lacions. "Voldríem fer tasques d'educació i sensibilització ambiental, ara no podem rebre moltes visites i el nou centre podria ser un reclam turístic, un lloc visitable - sense perdre de vista l'objectiu final- i una font de finançament pel propi centre", ha assegurat Ball-llosera. A més, els treballadors també voldrien participar en tasques d'investigació de biodiversitat. "Tenim clar que aquest 2014 serà dur perquè també ens cal tenir present que el centre s'ha de mantenir durant l'any següent, el 2015", ha apuntat la membre de IAEDEN.

Des de l'associació han volgut agrair tot el suport econòmic que han aconseguit fins a dia d'avui amb l'ajuda d'organismes com la Fundació Roger Burlet, la Fundació Mascort, l'Associació de Càmpings de Sant Pere Pescador i mitjançant donatius de particulars a través de la plataforma Verkami. En concret, la IAEDEN podrà assumir el cost del sou de la veterinària del Centre de Fauna durant aquest 2014 gràcies a la Fundació Elsa Peretti. L'acord signat entre les tres institucions marca que el Departament d'Agricultura cobrirà el sou del responsable del centre i del material necessari, la Diputació de Girona aportarà els diners necessaris per mantenir el rehabilitador i la IAEDEN es farà càrrec de la secció de veterinària i les funcions pròpies de l'entitat per aquesta campanya.