Els espoliadors de la Costa Brava tenien peces de fa 2.300 anys

La major part són de
poc valor però n'hi ha algunes que es podrien vendre cares al mercat negre

01.02.2014 | 00:00

Ja s'han pogut catalogar part de les 200 peces recuperades per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació "Circinus" contra una xarxa dedicada a l'espoli arqueològic submaría a la Costa Brava i les Illes Balears realitzada des de l'empresa Argo Maris. D'aquestes, n'hi ha 60 que són de Menorca i han sigut analitzades pel departament de Patrimoni del Consell Insular, segons referia Menorca.info.
El departament va remetre a la Guàrdia Civil un informe en el que es detallala catolgació de les peces, suposadament sostretes, entre les que s'hi troben des d'una àmfora medieval, molt valuosa per la seva raresa, fins a fragments dels segles IV i III abans de Crist.
Fonts del Consell Insular han assegurat que la majoria de les peces són fragments amb poc valor, encara que hi ha peces que podrien obtenir un preu molt car al mercat negre. L'antiguitat dels objectes es remunta a la prehistòria i arriba fins al segle XIX, com una campana de bronze que anava fixada a un vaixell. El cas està en mans del Jutjat d'Instrucció número 1 de la Bisbal de l'Empordà i es desconeix encara si les peces recuperades passaran a formar part del patrimoni de les institucions públiques que custodien aquests descobriments.
La Guàrdia Civil va detenir 10 persones relacionades amb aquesta entitat en el marc de l'operació Circinus, iniciada el juny de 2010 després que un extreballador denunciés els fets.
La fundació comptava amb pescadors que els informaven de possibles jaciments arqueològics i després rebien algunes peces com a compensació. El material d'Argo Maris era d'alta qualitat. Disposava de dues embarcacions -la Bon Geni, de 18 metres d'eslora i amarrada a Mataró, i la Bon Pigall, de 23,8 metres d'eslora i amarrada a Roses- que estaven equipades amb radars i sònars per rastrejar el fons marí i comptaven amb un robot submergible que arribava a 3.000 metres.

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema