El Ripollès rebrà ajuda per instal·lar calderes de biomassa

Catalunya tindrà garantits 300.000 euros de subvenció per reduir les tones d'emissió de CO2

01.02.2014 | 00:53

Catalunya rebrà enguany un total de 302.826 euros del Ministeri d'Agricultura per haver instal·lat una trentena de calderes de biomassa en zones rurals, ja siguin per iniciativa pública o privada. Amb la idea de fomentar una economia sostenible, l'Estat pagarà 7,10 euros per tona de C02 que es deixaran d'emetre al medi ambient de manera que la previsió és que s'aconsegueixi una reducció de més de 42.000 tones. El projecte està promogut i coordinat des de l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, que és el segon any que hi participa. Per primer cop, però, també s'hi han acollit cinc Grups d'Acció Local més corresponents a la Cerdanya, Catalunya Central, Alt Urgell, Conca de Barberà i Garrotxa.
El projecte BM-Rural és un dels 49 projectes de tot l'Estat seleccionat d'entre un total de 190 rebuts. La convocatòria s'ha fet a través de Projectes Clima del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) 2013.
Els Projectes Clima, estan concebuts per anar cap a un model productiu baix en carboni. El Fons de Carboni per una Economia Sostenible és un instrument de finançament climàtic que es concep amb l'objectiu de reorientar l'activitat econòmica cap a models baixos en carboni al mateix temps que es contribueix al compliment dels objectius internacionals assumits per Espanya en matèria de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.
Com a primer pas, en la convocatòria 2012 es va acordar adquirir les reduccions generades per 37 projectes Clima, que evitaran l'emissió de més de 800.000 tones de CO2 equivalent a l'atmosfera entre 2013 i 2017 i en la convocatòria 2013 les emissions de 49 projectes.

Més enllà del Ripollès
El projecte BM-Rural és una ampliació del projecte atorgat l'any 2012 al Grup coordinador, on només es comprava les emissions del territori del Ripollès i del Ges Bisaura. D'aquesta manera, ara el Ministeri d'Agricultura també adquirirà les emissions de carboni dels territoris rurals de la part est de Catalunya.
Així, des del projecte BM-Rural es vol estimular la instal·lació de calderes de biomassa al territori, tant en el sector públic com en el sector privat. És per això que aquesta iniciativa implicarà que qualsevol particular o empresa d'aquests territoris rurals que vulgui instal·lar una caldera de biomassa percebi 7,10 euros per tona de carboni. Alhora suposa un seguiment gratuït dels consums de biomassa fins a 31 de desembre de 2019 i una verificació anual de les emissions de la caldera de biomassa. Considerant que s'estima una reducció total d'emissions, entre BM-Rural i ENFO-CO2, de 42.651,60 tones de CO2, es revertirà fins a 302.826,36 euros en els àmbits territorials que participen en el projecte. La condició per participar-hi és que la caldera s'hagi instal·lat amb data posterior a l'1 de gener del 2014.
Segons explica el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, la previsió és que en total s'instal·lin una trentena de calderes, de les quals 10 estaran a la zona del Ripollès.

Enllaços recomanats: Premis cinema